Morana se zařadila mezi hvězdy veletrhu Eurosatory

Zdroj: CZECHOSLOVAK GROUP a.s.

Eurosatory je nejvýznamnější evropský veletrh obranné a bezpečnostní techniky. Letos se kvůli covidu konal po čtyřleté přestávce. V silné konkurenci obstály i produkty českého obranného průmyslu. Zaslouženou pozornost poutal zejména prototyp houfnice Morana vystavený na společném stánku průmyslově-technologického holdingu CSG a automobilky Tatra Trucks.

Důležitost dělostřelectva ukazuje konflikt na Ukrajině, který světová veřejnost již déle než čtvrt roku se znepokojením sleduje. Také proto patřilo slavnostní představení a křest prototypu nové kolové samohybné kanonové houfnice Morana k největším událostem prvního dne veletrhu na výstavišti v Le Bourget nedaleko Paříže.

Moranu za přítomnosti náměstka ministryně obrany Tomáše Kopečného a prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka slavnostně pokřtil Michel Fleischmann, velvyslanec České republiky ve Francii. „Je velmi dobře, že v České republice existují společnosti, které dokážou vyvíjet a vyrábět zbraňové systémy, které přispívají k bezpečnosti naší země i Evropy,“ řekl na adresu moderní samohybné houfnice z produkce společnosti Excalibur Army.

Moderní dělostřelecký systém Morana na podvozku Tatra Force 8x8 disponuje dělem ráže 155 mm s délkou hlavně 52 ráží umístěným v pancéřované otočné věži. Jde o plně automatizovaný dělostřelecký systém, který je kompatibilní se standardy NATO. Nová houfnice má modulární řešení, přičemž nástavba se zbraní i vezenou municí může být instalována na různé podvozky včetně pásových.

„Abychom na světovém trhu obranných technologií obstáli, musíme vyvíjet nová řešení pro bezpečnost Evropy a jejích partnerů. Proto přicházíme s produkty, jako je například houfnice Morana,“ uvedl Michal Strnad, majitel Czechoslovak Group, holdingu, který měl na veletrhu spolu s automobilkou Tatra Trucks největší stánek ze všech českých vystavovatelů.

Vyprošťovací vůz i nová balistická kabina

Zaujala také další novinka z dílny šternberské společnosti Excalibur Army. Snad každý viděl na záběrech z Ukrajiny desítky kusů odstavené či porouchané vojenské techniky. K tomu, aby mohla být odtažena a opravena, slouží taktický vyprošťovací a odsunový automobil Treva-30 postavený rovněž na podvozku Tatra Force 8x8.

CZECHOSLOVAK GROUP a.s.

Automobil je osazen pancéřovanou čtyřdveřovou kabinou obdobného typu jako houfnice Morana. Treva-30 má k dispozici výkonné navijáky v podvozku a nový dvounavijákový jeřáb z české produkce o nosnosti 30 tun. K odsunu automobilů, obrněných kolových vozidel a jiné techniky využívá instalovanou hydraulickou vidlici v zádi vozidla. 

Také kopřivnická Tatra Trucks představila ve světové premiéře novinku. Šlo o vojenský těžký automobil Tatra Phoenix 8x8 s novou pancéřovanou kabinou, kterou vyvinula partnerská společnost Tatra Defence Vehicle. Kabina poskytuje vysokou balistickou i protiminovou ochranu osádky dle standardů NATO a díky ní má Tatra Trucks nyní hned tři modelové řady automobilů (Force, Tactic a Phoenix), které může nabízet pro službu v ozbrojených silách.

Radary i munice různých ráží

Na Eurosatory prezentovaly své produkty i další společnosti z holdingu Czechoslovak Group. Pardubický výrobce radarů Eldis vystavil modely svých stěžejních produktů v oblasti letištních radarů – primární přehledový radar RL-2000, monopulsní sekundární přehledový radar MSSR-1 a komerčně úspěšný přesný přibližovací radar PAR-E. Radary společnosti ELDIS slouží v téměř třiceti zemích na čtyřech kontinentech. Zajímavostí je, že pokrývají téměř sto procent vzdušného prostoru Indie.

Další pardubická společnost Retia se prezentovala maketou víceúčelového 3D radaru ReGuard pro detekci a současné sledování pozemních cílů a pomalých nízkoletících objektů s malou odraznou plochou. Ten je vhodný například k ochraně bodových cílů nebo důležité infrastruktury, uplatní se dobře také v antidronových systémech.

Kromě toho Retia představila unikátní lehký přenosný radar ReTwis 5 pro detekci a sledování živých osob i zvířat za nekovovými překážkami. S ním slaví značný úspěch v USA, kde jej v boji s organizovaným zločinem využívají federální i místní bezpečnostní složky.

Společnosti patřící do MSM Group, což je slovenská součást holdingu Czechoslovak Group, vystavovaly na Eurosatory různé typy velkorážové munice. Šlo především o dělostřeleckou munici ráže 155 mm vyráběnou společností ZVS. Společnost Fábrica de Municiones de Granada patřící rovněž do MSM GROUP vystavovala dělostřeleckou munici ráže 105 mm a 106 mm nebo také tankovou munici ráže 120 mm a 105 mm splňující všechny standardy NATO.

Novinky od světových výrobců

Na letošním Eurosatory vystavovalo 1800 výrobců z více než šesti desítek zemí. Z České republiky dorazilo více než třicet vystavovatelů. Branami veletrhu prošlo od 13. do 17. června 57 tisíc návštěvníků. Mezi prezentovanými novinkami lze uvést například nový tank KF51 Panther od společnosti Rheinmetall či novou podobu tanku EMBT od holdingu KNDS. Dále pásový obrněnec Boxer od firmy KMW či nové lehké bojové vozidlo Merlin korporace GDELS. Veletrh tak i letos potvrdil svou pověst nejprestižnější akce obranného průmyslu v Evropě.

CZECHOSLOVAK GROUP a.s.