Motoristka vs. Honda: lhát v reklamě se nevyplácí

Heather Petersová

Heather Petersová Zdroj: Autorevue.cz

Heather Petersová vyhrála 9867 dolarů v soudní při, kterou vedla s japonskou automobilkou Honda v USA. Jádrem sporu bylo to, že Honda ve svém reklamním spotu tvrdila, že model Civic Hybrid má spotřebu 50 MPG (4,7 l/100 km).

Na základě tohoto tvrzení si Petersová vůz zakoupila. Ovšem záhy zjistila, že spotřeba vozu je vyšší, na udávané hodnoty se podle svých slov nemohla nikdy dostat. Proto Hondu zažalovala. Tvrdila, že ji obelhala.

I když částka, kterou má Honda podle rozhodnutí soudu zaplatit, je malá, tak pro ni brzy může soudní rozhodnutí ve prospěch Petersové znamenat velký problém. To když automobilku zažalují i další majitelé vozů Civic Hybrid.

Ke cti Hondy je třeba říci, že se snažila problém urovnat v předstihu. Nabídla majitelům Civicu Hybrid částku kolem 100 dolarů, plus slíbila zaplatit „přeplatky“. Petersová to ale odmítla a namísto toho se obrátila v Los Angeles jako první na soud. Také založila webové stránky DontSettleWithHonda.org, které ukazují, jak by vlastníci těchto vozů měli postupovat.

„Jsem nadšená, že jsem vyhrála,“ řekla Petersová. „Je to vítězství všech majitelů vozu Civic Hybrid!“

Mluvčí Hondy po vyhlášení rozsudku uvedl, že automobilka s rozhodnutím soudu nesouhlasí a plánuje odvolání.

formulářformulář | Autorevue.czStránky bojovnice Petersové. Popisuje na nich svůj případ a radí ostatním, jak vyplnit formuláře, pokud by chtěli Hondu také zažalovat