Mrazík letos přijede i na bruslích

Ruská filmová pohádka Mrazík patří mezi nejoblíbenější vánoční filmy. Populární je ale i muzikál Mrazík na ledě, který se v minulém roce vrátil po deseti letech.

První sérii měl Mrazík na ledě v letech 1998 až 2000. A ačkoliv jej za tu dobu navštívilo bezmála 850 tisíc lidí, dal si pak na dlouhých deset let přestávku. V minulém roce se ovšem velkolepě vrátil a totožné představení čeká diváky i letos na Turné 2011.

„První turné rozpoutalo doslova mrazíkománii. Pro nové uvedení jsme tedy přichystali více bruslení, postav i muzikálových čísel,“ říká producent muzikálu Tomáš Kratina.

Za deset let se ale hlavně mnohonásobně posunula technologie, která umožňuje lépe pracovat se světly, mít lepší dekorace a mimo jiné také různé počítačové efekty. „Nejde jen o jevištní efekty. Nová je celá scéna, choreografická čísla a příběh je ještě věrnější své předloze,“ poukazuje Kratina. Znamená to nejen více bruslařů na ledě, ale i takové novoty, že baba Jaga skutečně skončí v rozžhavené peci. Právě to je jedna z věcí, kterou umožňují nové technologie, a kterou si tvůrci původního Mrazíka na ledě v roce 1998 nedokázali ani představit.

„Také dědeček Hříbeček se Ivánkovi schovává opravdu v lese. Používáme totiž skutečné filmové kulisy, takže právě les nebo vesnička vypadají mnohem realističtěji než kdy předtím,“ láká na Mrazíka producent Kratina.

Na ledě také budou animované videoprojekce, dalšího promítání se diváci dočkají na obrovském plátně, které dokresluje scénu.

Písně nazpívala řada předních českých zpěváků v čele s Karlem Gottem a Ivetou Bartošovou. Pohádkou pak provází hlas Jiřiny Bohdalové jako vypravěčky. Babu Jagu namluví tradičně Martin Dejdar, v občasné alternaci s Vilémem Čokem a Ivo Martákem. Loupežníky zase namluvili a nazpívali například Petr Janda nebo Aleš Brichta.

Na bruslích se pak neprohánějí pěvecké a herecké hvězdy, ale jedni z nejlepších krasobruslařů v Čechách a na Slovensku. Celkem jich produkce nasadila osmdesát.

Hlavní role Nastěnky a Ivánka ztvárňují na bruslích Otto Dlabola a Kateřina Beránková, kteří se společně účastnili například zimní olympiády v roce 2002, kde skončili na osmém místě.

Kdy a kam vyrazit na mrazíka

* 10. 12., Tesla Arena (HC Sparta), Výstaviště Holešovice, Praha 7
* www.mraziknalede.cz * Vstupenky: 245 - 695 korun