Multifunkční dům v Plzni má mít na střeše amfiteátr

Corso Americká

Corso Americká Zdroj: corsoamericka.cz

Corso Americká
Corso Americká
Corso Americká
4
Fotogalerie
Novou podobu multifunkčního domu v Plzni za 2,5 miliardy korun představila česká developerská firma Amádeus. Novinkou je venkovní amfiteátr na střeše pro divadlo a kino, řekl zástupce Amádea Jan Petřík. Oproti původním plánům také obchodní plochy mají tvořit nejvíce 45 procent prostoru této budovy nazvané Corso Americká v centru města. Další funkce objektu budou určeny pro trávení volného času, byty, kulturní prostory a kanceláře.

Před měsícem přinesli architekti nové pojetí dopravy, struktury budovy, vzhledu i dílčího členění. Nová dokumentace už je kompletní a nyní ji investor projedná s hygieniky, hasiči a policií. Poté začne územní řízení. Zcela nový je koncept pojetí Americké třídy. „Novinkou je mnohem větší rozčlenění hmot uličního parteru. Co do výšky i hloubky splňujeme plně regulační podmínky,“ tvrdí Petřík. Nejpodstatnější změny se odvíjejí od toho, že Plzeň bude v roce 2015 Evropským hlavním městem kultury. Objekt má poskytovat dost prostorů na to, aby tam bylo možné pořádat variabilní kulturní akce. Na chodníku bulváru budou čtyři místa na instalaci uměleckých děl, na nichž se chce investor s městem podílet. „Čím více akcí v roce 2015 u nás bude, tím více lidí nám to přitáhne,“ dodal.

Investor má zpoždění s plánovanou demolicí domu kultury, na jehož místě má nový dům stát. Tvrdí ale, že rok 2014, kdy má být Corso otevřené, stihne. Kritici stavby by si přáli, aby po demolici kulturního domu zůstala plochá volná tak, aby tam mohla vzniknout zeleň. „V březnu bychom chtěli požádat o územní rozhodnutí. Dokumentaci jsme upravili podle regulačních podmínek města, schválených v srpnu. Intenzivně jsme pracovali na dopravním i na architektonickém řešení i na sjednávání nájmů,“ popsal Petřík.

Demoliční výměr na zbourání kulturního domu už stavební úřad městského obvodu vydal před měsícem, ale odvolalo se sousední Tesco. Podle Petříka chce vysvětlit, zda jsou dostatečně řešena přeložení sítí. Investor prý prokáže, že je vše v pořádku. Dvouměsíční demolice zahrne rozebrání objektu a následně zhutnění materiálu jako podklad pro stavbu. Občanská sdružení, která proti stavbě obřího domu nasbírala přes 10 000 podpisů, se nemohla odvolat v demoličním řízení, ale mohou být účastníky územního řízení. Aktivisté chtějí prosadit vyhlášení místního referenda, které by mohlo zabránit stavbě. Potřebných 13 500 podpisů chtějí mít do konce února. Schvalování referenda směřují na březnové zastupitelstvo města Plzně.