Muž hodil na policisty granát

Třiatřicetiletý Pavel Prošek mrštil na zásahovou jednotku ruční granát. Teď mu hrozí osm let vězení.

Na potíže při zatýkání Pavla Proška se strakoničtí policisté připravili. Věděli, že může být ozbrojený, ale až takové drama nečekali. Muže hledali, protože se vyhýbal nástupu trestu za výrobu drog.
„Vytipovali jsme ho v zahradní chatce ve Strakonicích, kde se scházejí narkomani,“ řekl před českobudějovickým krajským soudem kriminalista Miroslav Bydžovský, který si pozval na pomoc kolegy ze zásahovky. Když však policisté v kuklách a se samopaly vtrhli před chatu, stačil Prošek před ně hodit granát. Rána se ale neozvala. „Zakřičel jsem granát. Někdo si lehl, sám jsem se schoval za sloup. Byl jsem od Proška na patnáct metrů,“ popisoval policista.
Pavel Prošek, muž s culíkem na hlavě a s přezdívkou mezi kamarády Strašák, tvrdí, že všechno je nedorozumění. V roce 2008 mu krajský soud uložil čtrnáct let za organizovanou výrobu drog. Vrchní soud mu trest snížil na polovinu, to jej neuspokojilo. Opakuje, že je nevinný. Právě proto se skrýval. Granát hodil na zastrašení.
„Ukroutil jsem mu pojistku a tím ho zneškodnil. Myslel jsem, že tak budu mít čas utéci,“ řekl Prošek minulý týden v soudní síni, kde seděl i jeho otec. Podle znalců mohl granát i tak explodovat při tvrdém dopadu na zem. Soud odročil jednání na únor, protože nepřišli tři svědci.