Muž, který už padesát let není „in“

Pavel Bobek slaví půl století na profesionální scéně. V neděli zazpívá v Měšťanské besedě.

Původní profesí inženýr architekt, spolužák Jana Kaplického, Pavel Bobek, je stálice české country scény, nezaměnitelná osobnost, kterou se nikdy nikomu nepodařilo vtěsnat do jakékoli škatulky. Nejtrefněji ho charakterizuje název jeho posledního alba: Muž, který nikdy nebyl IN. Přesto se může pochlubit Zlatou Portou za zásluhy a rozvoj country music a řadou dalších ocenění.

Splněný sen: Nashville

„Divím se, že mi to tak dlouho vydrželo,“ glosuje Pavel Bobek se smíchem fakt, že zpívá už padesát let. Za tu dobu zažil mnoho zajímavých setkání, z nichž nejsilněji na něj zapůsobila spolupráce s Miroslavem Horníčkem v semaforském představení Dva muži nikde. „To pro mne bylo vyhoupnutí se někam, kam jsem nikdy nevěřil, že se dostanu,“ říká. Před dvěma týdny si Pavel Bobek splnil další sen: navštívil nahrávací studia v Nashvillu, kde se natáčí muzika k jeho nové desce.

Slaví s mladými

Pavel Bobek stál u kolébky českého rokenrolu i country. A ačkoli tyto žánry tehdejší moci právě nekonvenovaly, on sám se do potíží nikdy nedostal. V posledních letech se na jevištích i v nahrávacích studiích potkává s Lubošem Malinou a jeho kapelou, s Robertem Křesťanem či mladou, mimořádně nadanou zpěvačkou irské hudby Katkou Garcíou. A s nimi přichází oslavit i půl století svého zpívání. Koncert v Měšťanské besedě začíná v půl osmé večer.