„Na Borku ulpívá duch dávné minulosti“

Vzkřísit v Berouně kdysi populární sjezd z kopce na bezmotorových kárách se pokoušejí členové Občanského sdružení Music & Art Club Český kras se sídlem na Borku u Suchomast.

Představitelem tohoto spolku je bývalý provotovatel bývalého berounského rocko- vého klubu Pod Homolkou Radek Kutzendörfer z Berouna. „Naším cílem je podpora kultury a cestovního ruchu v Českém krasu. V téhle lokalitě je to ztrátová, leč bohulibá činnost,“ řekl zakladatel sdružení a Vesnického klubu Borek.
Koncertní, divadelní a výstavní sál, vybudovaný ze staré stodoly, uvedli členové sdružení do provozu před čtyřmi lety. Tahoun spolku při tom uplatnil zkušenosti z doby, kdy se živil v Německu jako hudebník. Pódium je příležitostí zejména pro začínající kapely, méně známé umělce a ochotnické soubory. Vystoupily však na něm kromě jiných i osobnosti českého bigbítu se svými sólovými projekty, kytarista Monkey Bussines Olda Krejčoves nebo kytarista Plastik People Joe Karafiát. „Také večer po Bernardkárách zahrají v klubu tři skvělé amatérské kapely. Součástí Bernardkár bude paintball, závod v pivním sprintu a přehlídka ručních prací od klientů zařízení Koniklec,“ řekl dále Kutzendörfer, který krátce po revoluci u suchomastského poskytovatele sociální péče působil jako vychovatel. Bernardkáry 2010 budou dosavadním vrcholem činnosti sdružení. „Borek si díky absenci turistického ruchu uchovává silného genia loci. Tohle místo a okolí si zasluhuje větší zájem veřejnosti. Kromě kostela sv. Mikuláše, úhledného hřbitova nebo nádherné fary spravované spolkem pro pěstování vědy a kultury Faraday je na tomto místě také dosud neopravená zvonice a hrobka rodiny Marešových ze suchomastského zámku,“ dodal Kutzendörfer.
Patrně největší projekt v hitorii klubu Borek startuje v sobotu odpoledne.
www.klubborek.cz