Na facebooku se dá sehnat vše. Třeba bazarový samopal nebo minomet

Facebook

Facebook Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Marco via Flickr

Facebook na začátku roku ve svých podmínkách zakázal jakýkoliv (i soukromý) prodej zbraní na samotné sociální síti i v rámci dalších produktů jako Instagram nebo WhatsApp. New York Times se proto nedávno zaměřil na to, v jaké míře se se zbraněmi na facebooku obchoduje. Vycházel přitom ze studie skupiny Armament Research Services, která sleduje toky zbraní především na Blízkém východě.

NYT našel minimálně sedm skupin, v nichž aktivní prodej zbraní probíhal. Po upozornění Facebooku jich bylo šest okamžitě zrušeno. Většina z nich byla zaměřena na obchodování v Lybii, Sýrii, Jemenu nebo Iráku.

V nabídce těchto „bazarů“ se objevovaly jak pistole či samopaly, tak i těžké kulomety, granátomety nebo protiletadlové systémy připravené pro montáž na auto.

Jedna ze skupin zaměřená na prodej zbraní v LibyiJedna ze skupin zaměřená na prodej zbraní v Libyi | Zive/NYTJedna ze skupin zaměřená na prodej zbraní v Libyi (zdroj: New York Times).

Podle NYT se ve skupinách zaměřené především na Irák obchoduje také se zbraněmi, jimiž tamní armádu vyzbrojují spojenci. V nabídce tak nechyběly třeba útočné pušky M4 a M16 stejně tak třeba samopaly MP5, které nesly evidenční štítky americké armády.

Jak vidno, pro aktivní prodej použitých zbraní na internetu není třeba sofistikovaných metod nebo využití Toru. Stačí uzavřená skupina na největší sociální síti světa.

Článek vyšel na serveru Živě.cz.