Na festival šachu a her Czech Open má přijet asi 5000 hráčů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Kolem 5000 hráčů z přibližně 50 zemí je přihlášeno na letošní 25. ročník Mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open v Pardubicích. Celkem absolvují 7000 až 8000 startů.

Těžiště akce, která trvá od 10. do 27. července, spočívá v šachových turnajích, řekl novinářům ředitel festivalu Jan Mazuch.

„Nejvýznamnějším turnajem bude velmistrovský turnaj Pardubice Open. Jedničkou bude Liviu-Dieter Nisipeanu, který vloni na Czech Open zvítězil. Minulý rok reprezentoval Rumunsko, letos hraje za Německo. Po skončení festivalu odjede na šachovou olympiádu do norského Tromsö, kde bude reprezentovat tuto zemi,“ uvedl Mazuch. Z českých hráčů je nejvýše nasazeným Jiří Štoček na šesté pozici. V dalším turnaji, otevřeném Mistrovství ČR v rapid šachu, je druhým nasazeným Čech David Navara. Celkem se šachových soutěží zúčastní asi 2000 hráčů. Pořadatelé chystají on-line přenosy z 90 šachovnic.

Kromě šachů se bude na festivalu hrát množství dalších her. Budou mezi nimi například bridž, poker, mariáš, dáma nebo go, které má v Česku velké hráčské zázemí. Kromě toho pořadatelé připravili velký počet turnajů v luštění křížovek, sudoku nebo kakuro, v piškvorkách, hře Zatre, vrhcábech či skládání Rubikovy kostky. Diváci se seznámí také s hrami, které jsou v Česku netradiční, ať už klasickými či novými.

První ročník šachového festivalu se odehrál v roce 1990, tehdy jen s 40 hráči a dvěma turnaji. Následující rok už bylo 300 účastníků a jejich počet postupně rostl. V roce 2002 přibyly další hry jako bridž. Czech Open se už delší dobu hraje v hokejové ČEZ Aréně, o jeho chod se stará stovka pořadatelů.