Na Hukvaldech mají největšího brouka

Titanus giganteus, to je jméno největšího brouka na světě, kterého má ve své sbírce milovník přírody z Hukvald.

Důchodce Milan Javorský celý život obdivoval zvířata. Začínal s chovem rybiček, papoušků a kočky. Postupně začal sbírat motýly a brouky. Pochlubit se může i největším broukem na světě. „Latinsky se jmenuje Titanus giganteus a je určitě raritou. Koupil jsem ho na entomologické burze před deseti
lety ve Vídni,“ přibližuje vzácný kousek entomolog Javorský.
Brouk žije v deštných pralesích Jižní Ameriky ve ztrouchnivělých stromech. Může dorůst do délky až dvaceti centimetrů a vážit kolem šesti set gramů.
„Můj Titanus giganteus má přes patnáct centimetrů. Brouky jsem si vždy do sbírky pouze kupoval. Nikdy jsem je nechoval, protože je velmi náročné vytvořit jim potřebné podmínky k vývoji larev a
sehnat odpovídající potravu,“ říká Javorský, jehož sbírku si v galerii mohou prohlédnout i návštěvníci Hukvald.
O entomologii se začal zajímat před třiceti lety. Už tehdy mu s brouky pomáhala manželka Miloslava. „Bydleli jsme v Kopřivnici, kde jsme ve třípokojovém bytě začínali s odchovem motýlů,“ vzpomíná Javorská.
Do jejího muže se dokonce jeden z motýlů zamiloval. „Samička lišaje vrbkového mi nakladla vajíčka na okraj výstřihu trička,“ směje se chovatel, který dnes už žádné motýly nechová a plně se věnuje své galerii.