Na Jamajce zprovoznili největší hybridní zelenou elektrárnu na světě

Technik WindStream Tech. v Kingstonu při instalaci SolarMill

Technik WindStream Tech. v Kingstonu při instalaci SolarMill Zdroj: WindStream Tech.

Největší hybridní „zelená“ elektrárna. Tímto titulem se pyšní nedávno zprovozněný komplex na střeše jedné z administrativních budov právní firmy Myers Fletcher & Gordon v centru Kingstonu na Jamajce, který skloubil větrné šnekovité turbíny se solárními panely. Díky tomu je elektrárna o výkonu 80 kW (25 vítr + 55 slunce) schopna dodávat energii ať už prší či svítí slunce.

Zařízení by mělo být schopno ročně generovat zhruba 106 tisíc kWh energie, přičemž v průběhu jeho činnosti je možné regulovat, zda má tato energie být normálně vpuštěna do sítě či uskladněna v dodaných bateriích.

Instalace sestává z padesátky kombinovaných jednotek, které vyvinula americká firma WindStream Technologies pod názvem „SolarMill“. Každý její „sluneční mlýn“ sestává z několika šroubovic zachytávajících vítr, na jejichž vrcholku dlí solární panel. Zařízení podle informací z webu firmy nabízí největší energetickou výtěžnost ze všech obnovitelných zdrojů energie na trhu.

Předpokládaná životnost hybridní elektrárny je podle firmy 25 let, přičemž návratnost investice po instalaci zařízení by měla být lehce pod čtyřmi roky. Celková očekávaná úspora nákladů na energie po dobu životnosti této elektrárny by měla překročit dva miliony dolarů.