Na jeviště nastoupí učitelský sbor

Sborovna. Nejúspěšnější ochotnické představení roku se vrací do Kladenského divadélka.

Ti, kteří se před prázdninami nedostali na hru Sborovna, protože každé představení bylo beznadějně vyprodané, teď mají šanci. Divadelní soubor Kladina tvořený studenty opět zkouší na obnovenou premiéru. Ta je naplánovaná na úterý 9. listopadu opět v Kladenském divadélku.

Sborovnu režíruje Jiří Homola, který je držitelem například zvláštní Ceny Českého rozhlasu a také prestižní Ceny Alfréda Radoka za divadelní hru Noc moudrých mužů.

Salvy smíchu a ticho

„Sborovna je hořkou komedií z učitelského prostředí, při níž se v hledišti střídají salvy smíchu s hrobovým tichem,“ říká Homola.

Hra si podle něj neklade za cíl zesměšňovat či dokonce karikovat českého kantora. „Je to pouze kritický pohled do jedné z mnoha sboroven, jakých je u nás nepochybně celá řada,“ podotýká režisér.

Jiří Homola napsal kromě Sborovny dalších sedm her. Dvě z nich Motýl v kostele a Krysy v podpalubí uvedla menší pražská divadla.

Na Sborovnu přišlo do divadélka pokaždé přes dvě stě diváků. To je o několik desítek lidí více než je kapacita hlediště této malé kladenské scény.

„Kdyby u nás hrálo více takových souborů, byli bychom úspěšnější než sousední Městské divadlo. Sborovna byla pokaždé beznadějně vyprodaná,“ říká ředitel divadélka Martin Brádka.

Jiří Homola vyučuje na Základní škole Cyrila Boudy němčinu a francouzštinu. „Byl jsem mile překvapený, kolik kolegů se v postavách našlo,“ podotýká autor hry.
Přesto tvrdí, že by si nedovolil žádného z nich karikovat. Podobnost s reálnými osobami je prý čistě náhodná.

Náhodné setkání

Soubor Kladina vznikl po setkání Jiřího Homoly s Michaelou Janečkovou, učitelkou češtiny, která ve Sborovně také účinkuje.

„Potkali jsme se loni na podzim a dohodli jsme se rychle. Dal jsem si podmínku, že musí sehnat dostatek nadšenců, kteří si troufnou hrát divadlo. Pak pro ně napíšu scénář,“ vysvětluje Homola.

Pro Kladinu už píše novou hru Sklad, která bude mít premiéru v létě.
Sborovnu uvidí diváci v Kladenském divadélku, kromě listopadového termínu, ještě 14. prosince.