Na kole po Liberci: jízda o život

Cyklisté v ulicích města doslova bojují o každý metr pro ně bezpečné stezky.

V Liberci opravují silnice a mosty, ale na cyklisty úplně kašlou. Přitom mají k dispozici plán cyklostezek, který sami odsouhlasili a měli by se jím řídit. Stačí jen chtít. To s myslí členové občanského sdružení Cyklisté Liberecka, kteří už řadu let bojují o to, aby se ve městě dalo jezdit na kole.

„Když chcete projet přes město, jednou či dvakrát vám půjde o život,“ vysvětlil Jiří Rutkovský ze sdružení. „Ve městě je prostě mnoho nebezpečných míst. Těch bezpečných je zatím hodně málo,“ doplnil Rutkovský.

Problémový most

Jedním z klasických ukázek toho, jak se město k cyklistům staví, je podle Rutkovského oprava mostu v ulici Letná.

„Úplně tu zapomněli na cyklopruh, pokud ho neudělají nyní při opravách, neudělají ho již nikdy, konstatoval. „Vůbec nedodržují generel. Ten přitom počítá s postupným propojováním města cyklistickými stezkami,“ upřesnil Rutkovský.

Na chybu cyklisté upozornili zastupitele města. Někteří byli problémem zaskočeni. „Nemile mne překvapilo, že se v rámci rekonstrukce mostu Letná opět na cyklisty nemyslelo,“ sdělil zastupitel za SOS
Jiří Šolc. „Věřím, že se jednalo o přehlédnutí či opomenutí. Příště by si na to měl odpovědný úředník dát pozor, popřípadě nedorozumění ihned vysvětlit,“ míní Šolc. Podle Rutkovského jsou sice zastupitelé města cyklistům nakloněni, v praxi se to ale neprojevuje. „Zcela tu chybí koncepce cyklodopravy,“ dodal Rutkovský.

Zcela opačný názor na vedení cyklostezky po mostě v ulici Letná mají úředníci liberecké radnice. Podle nich je most pro vznik cyklopruhu příliš úzký.

„V místě, o kterém sdružení mluví, je cyklistická doprava řešena v souladu s dokumentem,“ uvedl Ladislav Fuchs, vedoucí odboru technické správy veřejného majetku. „Protože ji nemůžeme z prostorových důvodů vézt po mostě, vede pod ním, zpět na silnici,“ doplnil. Podle něj vznikne pod mostem zároveň křižovatka, kde mohou cyklisté z obou směrů najet na páteřní cyklostezku Nisa. „Nemyslím si, že by jsme měli za každou cenu cyklisty vkládat do hustého provozu,“ vysvětlil Fuchs další důvod k odklonění cyklistů pod most. Úřad však cyklistům slíbil, že situaci na mostě ještě posoudí.

Pomůže koordinátor?

Od počátku června začne na krajském úřadě fungovat koordinátor cyklodopravy. Ani na toho se však s řešením problémů přímo v Liberci nemohou cyklisté příliš spolehnout. „Koordinátor jistě přispěje
například k urychlení cyklostezky Nisa. Ale na problémy ve městě bude mít minimální dopad,“ myslí si Rutkovský.

Most v ulici Letná je jedním z nejvytíženějších v Liberci. Již vloni bylo zjištěna zásadní porušení statiky, proto byl most uzavřen pro nákladní dopravu. To komplikuje zásobování obchodní zóny.