Na lavičce jistější než na ledě

Jsou první a nastříleli nejvíce branek v podzimní části soutěže. Trenér fotbalistů Ústí nad Labem Svatopluk Habanec může být spokojený.

Dobrá práce, mohli si říct po podzimní části druhé ligy fotbalisté Ústí nad Labem. Soutěž vedou, jejich útok budí strach, a tak si mohou užít volna. A také trochu zábavy. Už tradiční akcí před Vánocemi je přátelské hokejové utkání mezi „starými“ a „mladými“.

Tentokrát byl hodně vidět sportovní manažer Stanislav Pelc, který měl blízko k hattricku. Nepřehlédnutelný byl i Ladislav Benčík v dresu Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu Penguins, kterému dělalo větší problém samotné stání na bruslích než zakončení či klička. Na led vyjel i kouč Svatopluk Habanec. „Bylo vidět, že jsem stál poprvé na bruslích,“ směje se trenér.

Jak se vám poprvé s kluky hrálo na ladě?

Tak hlavně měl soupeř dobrého gólmana (tím byl člen představenstva fotbalového klubu Jiří Dušek - pozn. red.). Hlavně nám šlo o pobavení a udržení se v kondici. Co jsem měl možnost loni vidět, tak mladí zřejmě víc a kvalitněji potrénovali. Jsou mezi nimi nadprůměrní bruslaři. Naopak já to těm starým trochu kazil.

Pojďme raději k fotbalu. Jak hodnotíte šestnáct zápasů podzimní části první ligy a úctyhodných šestatřicet nasbíraných bodů?

Prohráli jsme jen čtyři zápasy. Je to velký úspěch mužstva, které od začátku táhlo za jeden provaz. Sice jsme hned v prvním kole od Opavy dostali velkou facku, ale potom jsme už hráli slušný fotbal a na hřišti bylo znát, že v kádru je sedm osm kluků, co jsou spolu už dlouho a rozumějí si.

Čekají vás čtyři dlouhé měsíce volna. A potom hned první jarní duel doma s Jihlavou.

To asi bude klíčový zápas roku. Bude se o něm hodně mluvit a klidně bych ho dal do televize. Pokud ten duel zvládneme, mohli bychom se uklidnit a v závěru by měla tato výhra velkou váhu.

Jaký program vás čeká v nejbližší době?

Do 7. prosince trénujeme v hale na hřišti s umělou trávou. Kluci pak budou mít do konce roku volno. Po Novém roce se sejdeme k zimní přípravě. Sezona nám začíná už první březnový víkend, za což jsem rád. Ale ještě předtím nás čeká soustředění v Roudnici a tradiční zimní Tipsport Cup. Myslím si, že se plán přípravy nebude odlišovat od uplynulých let.“

V posledních zápasech podzimu připomínal váš kádr lazaret. Zimní pauza rozhodně přijde vhod.

Určitě. Zranění hráči se musí doléčit, aby mohli od nového roku začít naplno přípravu. Mělo by jich být celkem devatenáct, což znamená, že jeden hráč už s námi přípravu na jarní část soutěže absolvovat nebude.

Jak se jevily nové tváře, Pavel Moulis nebo David Brunclík?

Jsem rád, že kluci zapadli do mančaftu. Hráči u nás dostanou prostor a musí se ukázat. Ať už na tréninku, nebo pak v samotném utkání. Musí se dostat do našeho systému. Když se jim to povede, tak pak můžeme mít radost z toho, že třeba zrovna Moulis byl téměř pokaždé v základní jedenáctce.

Na jaký zápas vzpomínáte nejraději? A který vás naopak rozčílil?

Zápas se Zlínem, který jsme 3:0 vyhráli, mě potěšil. Poté i výhra v Jihlavě, i když soupeř nebyl na startu ligy ve stoprocentní kondici. A některé poločasy jednotlivých zápasů byly naprosto geniální. Hlavně mě potěšila gólová potence. Pětatřicet branek jsme nedali ani v sezoně, ve které jsme postupovali do Gambrinus ligy. Co se týče zpackaných utkání, tak určitě hned to první v Opavě (domácí vyhráli 3:1 - pozn. red.). Tam jsme se chovali jako mistři světa. Smolné utkání jsme odehráli v Sokolově (5. kolo, Ústí prohrálo 2:3 kvůli dvěma brankám v závěru - pozn. red.).