Na letní dovolenou ještě stále není pozdě

Maledivy patří k místům se stálým podnebím.

Maledivy patří k místům se stálým podnebím. Zdroj: CTK

Pokud jste letos nestihli jet na dovolenou a máte pocit, že je již pozdě někam vyrazit, ještě neházejte flintu do žita. Míst kam se na konci léta vypravit je totiž stále dost. Některé přes léto turisticky vytížené destinace jsou navíc bez turistů ještě krásnější.

Strávit svoji dovolenou v cizině až po hlavní sezoně je pro mnohé turisty praktické. Letoviska nepraskají ve švech a velmi příjemným benefitem dovolených pořízených v tomto období jsou i nižší ceny zájezdů. „Každým rokem roste počet klientů, kteří na svou dovolenou odlétají v září či v říjnu zejména díky nižším cenám zájezdů, které mohou být levnější až o polovinu oproti hlavní sezóně,“ potvrzuje Petr Pěcha, produktový manažer portálu dovolena.cz.

Milovníci tepla mohou do poloviny září ještě trochu zariskovat a zkusit se vypravit do Řecka nebo Španělska. Tam touto dobou končí sezóna, což pro návštěvníky znamená o něco nižší ceny, ale ne všude budou během tohoto období očekávat turisty. V obou destinacích zamiřte na jižní části poloostrovů, kde se v tomto období ještě dá koupat v moři, nebo na řecké ostrovy Kréta a Rhodos.

Do konce října je ideální destinací pro dovolenou u moře Kypr. Průměrná teplota vzduchu je zde v říjnu 30°C a v noci klesá ke 14°C. Moře má ještě stále příjemných 24°C a pokud patříte mezi milovníky přírody, oceníte výlety do vnitrozemí nebo do hor, kdy podzimní barvy přírody kontrastují se sytě modrou oblohou.

Od října do listopadu nelze nedoporučit exotickou Kubu, jejíž podnebí má velmi slabé teplotní výkyvy po celý rok, podobně jako například Kanárské ostrovy. Na Kubě je v říjnu průměrná teplota kolem 27°C a koncem listopadu klesá rtuť teploměru jen k 24°C. Teplota moře zde víceméně kopíruje teplotu vzduchu, takže po celý rok se pohybuje v rozmezí 24°C až 28°C. Pozor si ale dejte na to, že teprve v listopadu zde začíná období sucha, které trvá do dubna.

Zapomeňte na moře, buďte akční!

Druhou možností se trocha té městské turistiky. Podzim patří k úplně nejlepším obdobím pro tento druh cestování. Ve městech snadněji uniknete případnému dešti a nebudete při procházkách zmáčení vlastním potem. Vypravit se můžete do některé z evropských metropolí. Kdo kdy nechtěl posnídat v Paříži, projít se uličkami Amsterdamu, okusit romantiku Benátek, prohlédnout architekturu mistra Gaudího v Barceloně nebo nezkusit nasát atmosféru města umělců Berlína? Do mnoha z těchto evropských metropolí lze navíc sehnat poměrně levné letenky. Pokud zvažujete při ceně zájezdu každou korunu, rozhodně platí, že se vyplatí chvíli hledat na internetu. Rozdíly v cenách letenek mohou být poměrně velké.

Další možností pro dovolenkářské opozdilce jsou okružní zájezdy. Mezi Čechy vedou poznávací zájezdy po Francii, Itálii, Německu ale i Švýcarsku a Rakousku. Starší dovolenkáři jezdí rádi též na Slovensko, které láká české návštěvníky absencí jazykové bariéry a možností lázeňské turistiky. Přesun mezi jednotlivými lokacemi autobusy ovšem není pro každého. A pamatujte na to, že na dovolené byste si měli především odpočinout.