Na lyže i snowboard do ústeckých hor

Dobré lyžování v Ústeckém kraji? Sedmička přináší tipy, kam si vyrazit za zimními sporty.

Vůbec první turistickou chatu v Krušných horách otevřeli mezi severočeským Mikulovem a Moldavou v roce 1930 na Bouřňáku. Jméno dostala podle Karla Líma, průkopníka s lyžemi na nohou. Dnešní lyžaři ji už ale znají jako hotel Bouřňák.

Karel Lím také pojmenoval kopec Stürmer jako Bouřňák, ten lyžaři vyhledávají kvůli šesti sjezdovkám a běžeckým trasám. V Ústeckém kraji jsou i další atraktivní zimní střediska.

Sportareál Klíny:www.kliny.cz

Má čtyři lyžařské vleky, vlek na snowtubing, snowpark, půjčovny, opravny. Na blízkém Mračném vrchu navazují udržované běžecké okruhy na takzvanou Krušnohorskou bílou stopu. „Křižuje celý Ústecký kraj. Patří do ní střediska, jako je Lesná, Klíny, Dlouhá Louka, Bouřňák, Fojtovice a Telnice,“ vyjmenovává radní Ústeckého kraje pro cestovní ruch Radek Vonka. Dodává, že na běžkách lze projet Krušné hory do Saska, kde jsou také udržované trasy.

Klínovec:www.zima.klinovec.cz

Klínovec je nejvyšším vrcholem hraničního pohoří. Návštěvníci můžou využít skiareál Klínovec jih a Klínovec sever. Nejdelší sjezdovka měří dva půl kilometru, jsou tam běžecké trasy, možnost snowboardingu, lyžařské školy a půjčovny. Dva kilometry od tohoto velkého areálu se nachází menší areál Loučná (www.skiloucna.cz) se třemi sjezdovkami.

Pyšná:www.skipysna.cz

U Jirkova na Chomutovsku je areál vhodný pro začátečníky i zdatné lyžaře a rodiny s dětmi. Tamní lyžařská škola učí sjezdové lyžování i jízdu na snowboardu.

Hora Svaté Kateřiny:www.horasvatekateriny.cz

Severozápadně od města je skiareál se sjezdovkou, sáňkařskou dráhou a vlekem. Místní areál je rovněž nástupním místem Krušnohorské lyžařské magistrály, jejíž trasa sahá od Chebu až k Děčínu.

Bouřňák:www.bournak.cz, www.scbournak.cz

Bouřňák mezi Mikulovem a Moldavou v severních Čechách nabízí šest sjezdovek. Mimo klasické možnosti sjezdového lyžování jsou k dispozici rovněž běžecké trasy a na Hrobské sjezdovce upravený terén pro snowboardy. Zajímavostí Bouřňáku je to, že na něm postavili a v roce 1930 otevřeli první turistickou chatu v Krušných horách. Nejdelší sjezdovka Turistická měří přes dva a půl kilometru.

Zadní Telnice:www.ski-telnice.cz

Je nejvýchodněji položené krušnohorské lyžařské středisko se šesti vleky s propojenými sjezdovkami. Součástí areálu jsou i běžecké tratě na Komáří Hůrku, Cínovec, Adolfov či směrem na Nakléřov a do Tisé. Nejdelší sjezdová trať Děčíňák měří osm set metrů.

Tisá:www.tisa.cz

Tisá leží o něco východněji než Telnice a je menším areálem s oblíbeným večerním lyžováním. Tisá se nabízí rodinám s dětmi, které nechtějí čekat v dlouhých frontách.

Komáří vížka:www.skikomarivizka.cz

Má celoroční využití díky nejdelší osobní visuté lanové dráze v České republice. Lyžaři si můžou vybrat ze tří sjezdovek, cvičné louky, Slalomáku a Dětského svahu. Lyžařská škola na Komáří vížce má více než pětatřicetiletou tradici.

Měděnec:www.alsovka.cz

Nedaleko Klášterce nad Ohří Měděnec protíná Krušnohorská magistrála. V menším skiareálu Alšovka Měděnec můžou milovníci zimních sportů využít dvě sjezdovky, běžeckou stopu a snowpark.

Český Jiřetín:www.ceskyjiretin.info

Skiareál má nejdelší devítisetmetrovou sjezdovku Čerťák a čtyři vleky.

Meziboří:www.banikmezibori.cz, www.mezibori.cz

Na samém úpatí Krušných hor leží středně obtížná sjezdovka, která měří pět set třicet sedm metrů.

Jedlová:www.ceskehory.cz/jedlova

U Jiřetína pod Jedlovou je největší areál v Lužických horách. Dva vleky s hodinovou kapacitou jeden tisíc dvě stě osob navazují na upravované sjezdové tratě s délkou pět kilometrů. V roce 2009 v Jedlové vznikla legální trať pro sjezdová kola, vlek jezdí i v létě.

Horní Podluží:www.skiarealhornipodluzi.cz

Mezi Varnsdorfem a Krásnou Lípou u Jiřetína pod Jedlovou je areál se dvěma lyžařskými vleky a jedním méně prudkým svahem. Kromě lyžování tu pořádají výuku carvingu, půjčují klasické i carvingové lyže, běžky a snowboardy.