Na Netflix i v zahraničí. Europoslanci schválili nové nařízení

Sledování internetové televize, ilustrační foto

Sledování internetové televize, ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sledování internetové televize, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Evropský parlament schválil nařízení, které občanům EU umožní přístup k jejich předplaceným on-line službám i během krátkodobých pobytů v jiné členské zemi evropské osmadvacítky. V současnosti se uživatelé ke svým předplaceným službám mohou dostat jen v zemi, pro kterou si předplatné koupili. V debatě před hlasováním poslanci dnešní nařízení označili za další krok k jednotnému evropskému digitálnímu trhu. Nařízení by mělo platit nejpozději od léta příštího roku.

Občané EU se v cizině budou moci podívat na oblíbený film, seriál nebo na sportovní utkání bez problémů i v jiné členské zemi EU, než ve které si on-line službu předplatili.

Evropský komisař pro digitální trh Andrus Ansip označil takzvanou přeshraniční přenosnost on-line obsahu za další krok k jednotnému digitálnímu trhu. Schválené opatření je podle něj dalším krokem k tomu, aby se lidé cítili jako doma v celé Evropě.

Poslanci v debatě ocenili především praktický přínos opatření pro běžné občany EU. Několik dní v jiné členské zemi jich totiž každý rok stráví asi 20 procent. Na občany EU žijící dlouhodobě v jiné členské zemi se nařízení vztahovat nebude.

Nařízení se dotkne pouze placených služeb, jako jsou například Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify či Deezer.

Bezplatně šířené služby budou v zahraničí stále nedostupné, nařízení jim sice poskytování obsahu v jiných unijních zemí umožní, ale pouze pod podmínkou, že ověří zemi trvalého pobytu uživatele, k čemuž jim budou většinou chybět data.