Na nový Chanov méně peněz

Mostecké sídliště Chanov mělo být nové, opravené. Město ale plány změnilo.

Část peněz na velkou rekonstrukci Chanova pomůže další problémové lokalitě ve městě. Investice se tak sníží z původních 305 na 260 milionů korun. Město chce ušetřit a navíc pomoct další oblasti. Náměstkyně primátora Hana Jeníčková vysvětluje, proč se tak rozhodli.

Jaký byl původní záměr?

Původně byl celý integrovaný plán rozvoje města koncipováný jako projekt zaměřený na pomoc deprivované zóně. Ty máme ve městě tři. Sídliště Chanov, Sedmistovky a domy u takzvané Stovky. Na projekt je dotace od ministerstva, které do něj chtělo zařadit hlavně Chanov, a my zase chtěli, aby v něm byla ještě další část města. Po jednáních vznikl kompromis. Spojil Chanov přes Rudolickou ulici ke Stovce.

V Chanově se měly opravovat zejména vybydlené domy nebo tam byly plány ještě jiné?

Požadavky ministerstva počítaly s opravami domů a okolí, ale nejen to. Byl tam i záměr spojit lokalitu s městem třeba přemostěním přes koridor nebo vybudovat z Chanova do města chodník. S tím jsme nesouhlasili. Silnice z Chanova do Mostu je úzká, museli bychom pro chodník dělat piloty, což by stavbu výrazně zkomplikovalo a prodražilo.

Jaká varianta tedy vyhrála?

Musím konstatovat, že s tak rozsáhlými investicemi do Chanova nesouhlasila i podstatná část lidí. Navíc město není v dostatečné finanční kondici, tak jsme do projektu zakomponovali jen úpravu okolí a částečnou sanaci obytných domů. Místo dvanácti chanovských bloků budou podle plánu opravené domy čtyři. Vždy budou nové pouze společné prostory domů.
V jednom z nich vznikne z původních čtyřiadvaceti vybydlených bytů šestatřicet menších bytových jednotek. Nový chodník do města vybudovaný nebude. Město raději nechá posílit autobusovou linku vedoucí do sídliště. Snížily se i investice do úprav okolí z třiceti na deset milionů korun. Město ušetří více než šestačtyřicet milionů korun.

Do plánu jste zařadili lokalitu u Stovky. Proč?

Za prvé také potřebuje pomoc a počítali jsme s ní. Za druhé město nebude opravy financovat samo. Mají na nich spoluúčast vlastníci domů, kterými jsou bytová družstva a společenství vlastníků. Ty podle odhadů přispějí šedesáti miliony, takže město tady opět ušetří.

Dokdy počítáte s provedním projektu?

Je naplánovaná průběžně až do roku 2013.