Na pivních slavnostech opije i zmzlina

Blíží se jeden z největších pivních svátků v Česku. Začne v sobotu po poledni ve Svijanském Újezdu.

Zní to neuvěřitelně, ale za dobu konání Svijanských slavností už vyrostla jedna celá generace pivařů. Těm, kteří se narodili v době, kdy se na koupališti ve Svijanském Újezdě konaly poprvé, je už dvaadvacet let.
Tehdy přišlo pár stovek nadšenců, dnes do areálu kolem bazénu a na přilehlé louky míří desetitisíce lidí.

Přívaly piva v proudech

„Letos poteče pivo ze 160 píp za jednotných osmnáct korun. A budeme točit i pivní zmrzlinu – světlou z Knížete a tmavou z Kněžny,“ říká sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík. Pivní zmrzlina je jen pro dospělé, protože bude mít přes pět procent alkoholu. Na podobných slavnostech to bude její česká premiéra a padne na ni sto litrů piva.
„Zmrzlina je ze tří čtvrtin z piva. Pro návštěvníky jsme jí připravili 185 litrů, to je přes pět tisíc kopečků,“ popisuje mluvčí pivovaru Petra Winklerová.
Kromě jídla a pití pořadatelé nabídnou návštěvníkům i kulturu. Na dvou koncertních podiích se vystřídají kapely všech žánrů od dechovky, přes jazz, pop až k rocku. Například Svijanka, Country skupina Trosky, Recese Live, Liberecký Dixieland Old Stars či Veselí Pozůstalí. Zazní tam i songy kapel MIG 21 či Debillheads, zpěváka Kamila Střihavky nebo Dalibora Jandy.
Do malé vesnice na rozhraní Českého ráje a liberecké kotliny zamíří autobusy, historické vlaky. Z vlakového nádraží v Turnově pojede kyvadlový autobus do Újezdu od sobotního poledne každou půlhodinu až do půlnoci. Vyrazí i z Liberce, z autobusového nádraží. Ze stanoviště číslo čtyři budou jezdit od jedenácti dopoledne, vždy po hodině a půl až do půlnoci.

Na slavnosti zubačkou

Na slavnosti vyjede z Tanvaldu i historická zubačka. Trasa povede přes Železný Brod do Turnova. Všechno bude jako za starých časů: historické vagony, dobově oblečení průvodčí s kleštičkami a plácačkami i hnědé lepenkové jízdenky pro cestující.
Slavnosti startují v sobotu 16. července jednu hodinu po poledni.