Na ples i ve vypůjčených šatech

Stále více lidí si na plesy půjčuje šaty. Ve Frýdku-Místku mají dobrý výběr hned ve dvou půjčovnách.

Lenka Vašíčková z Václavovic se v posledních letech kvůli dítěti do společnosti příliš nedostala. Letos se rozhodla vyrazit na ples a musela řešit, kde sehnat šaty. Nakonec se rozhodla pro půjčovnu.
„Nedávný ples pro mě byl po dlouhé době první příležitostí vyrazit do společnosti. Plesové šaty už nemám a nechtělo se mi kupovat nové. Tak jsem si je půjčila a rozhodně toho nelituji,“ řekla devětadvacetiletá Vašíčková.
Za šaty zaplatila šest set korun. „Tři stovky jsem dala za zálohu a za stovku jsem si půjčila náušnice a čelenku. Šaty jsem měla jednoduché, dlouhé, fialové. Taková půjčovna je super. Člověk nemusí kvůli jednomu plesu vyhodit tisíce korun,“ pochvalovala si Vašíčková.
Půjčovna ve Frýdku je schovaná mezi domy. Výběr šatů zde mají velký, ale jen pro ženy. Pánský doprovod má smůlu. „Mám tady málo místa a obleky se mi sem nevejdou. Ale plánuji půjčovnu rozšířit a
pak bych tady měla mít i slušný výběr obleků,” řekla majitelka půjčovny Lucie Hrušková.
Přestože jsou svatební a plesové šaty v jediné malé místnosti, stačí pár minut a člověk se zorientuje. Šaty mají vesměs hodně jednoduchý střih. „Většina našich zákaznic nechce přeplácané věci. Vybírají
si hlavně střízlivější, dlouhé, jednobarevné šaty. Nejčastěji si berou šaty na ramínka,“ řekla Hrušková.
Toalety má v nejrůznějších barvách, převládá ale fialová. „To je barva, která je zrovna in. Snažím se neustále nabízené zboží obměňovat. Když skončí sezona, většinu šatů prodám a vyměním za nové, které půjdou s dobou,“ přiznává Hrušková, která má v nabídce stovku šatů.

Půjčovna v Místku

Druhá půjčovna šatů ve městě je na místeckém náměstí. Hned u vchodu je dlouhý věšák se zhruba třicítkou plesových šatů. Vedle nich jsou tři stojany se šaty, které jsou vhodné na ples i na svatbu.
Ceny jsou vyšší než ve frýdecké prodejně. „Půjčovné je od sedmi set do tisíc dvě stě korun. Záleží na tom, jak drahé šaty si zákazník vybere. Mám tady zcela novou luxusní kolekci,“ řekla majitelka Dagmar Sapetová.
V půjčovně má opravdu veliký výběr. Návštěvnice najdou jednoduché dlouhé šaty nejrůznějších barev. Na věšácích jsou i kostýmky nebo šaty korzetového typu. V regálech má půjčovna i obstojný výběr
doplňků.
Na rozdíl od půjčovny ve Frýdku má Sapetová i výběr obleků pro muže. Na skladě jich má třicet a muži za půjčení zaplatí sedm set korun.

CENY PŮJČENÉHO ZBOŽÍ

• Plesové šaty: 500–1500 korun.
• Bižuterie: 50 korun.
• Kabelka: 50 korun.
• Čelenka do vlasů: 50 korun.
• Rukavice: 50 korun.
• Boty: nejsou v nabídce.
• Pánské sako a kalhoty: 700 korun.
• Pánské košile a boty: nejsou v nabídce.
• Kravata: 50 korun.