Na pražském letišti si mohou lidé při čekání zahrát na klavír

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Profimedia.cz

Na pražském Letišti Václava Havla si nově mohou lidé zahrát v odletové hale na klavír, iniciativa Piána na ulici jej tam umístila pro zútulnění veřejného prostoru.

Od srpna, kdy se klavíry začaly objevovat v ulicích Prahy, si už pouliční hraní získalo velkou oblibu a piána expandovala i do dalších měst. Podle pražského kavárníka Ondřeje Kobzy, který za nápadem stojí, by rádi v budoucnu umístili do ulic třeba jukebox na poezii.

Klavír stojí v terminálu 2 přímo nad letištní plochou. Podle Kobzy nejen že zpříjemní čekání cestujícím, ale zároveň může živá hudba vytvořit nezapomenutelnou kulisu například při loučení před dlouhou cestou. Kavárník také doufá, že s piánem se budou fotit cestující z celého světa a bude poznávacím znamením pražského letiště.

Kromě pražského hlavního nádraží a dvora Novoměstské radnice si lidé mohou zahrát na pouliční piáno také v Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci, Ostravě a Brně. Kolemjdoucí si na ně už zvykli a židličky u klavíru bývají velmi často obsazené. Zpočátku prý ale projekt nebudil důvěru. „Lidé se například báli se zastavit, že je to nějaká skrytá kamera,“ popsal ČTK Kobza.

Na zimu některé klavíry stáhli, u hlavního nádraží, kde je hodně bezdomovců, bývá u nástroje hlídač. Na piána na ulici se lidé skládali také prostřednictvím crowdfundingové sbírky, kdy se vybralo přes 200.000 korun.

K piánům plánují aktivisté i další akce ve veřejném prostoru. Příští týden má být například na hlavním nádraží v Praze tančírna tanga, chystá se také hraní na ledě. V dubnu, až se oteplí, by mělo být na ulicích až 15 klavírů.