Na princip dobra a zla by lidé měli myslet, říká Troška

Čertova nevěsta je už sedmou pohádkou Zdeňka Trošky. První O princezně Jasněnce a létajícím ševci uvedl v roce 1987. Pak následovaly dva díly Princezny ze mlejna a Z pekla štěstí. Předloni dotočil Nejkrásnější hádanku.

Čertova nevěsta je už sedmou pohádkou Zdeňka Trošky. První O princezně Jasněnce a létajícím ševci uvedl v roce 1987. Pak následovaly dva díly Princezny ze mlejna a Z pekla štěstí. Předloni dotočil Nejkrásnější hádanku.

Diváci vás znají i jako tvůrce komedií. Které z těchto žánrů točíte nejraději? Pohádky, protože si člověk vyhraje s každým záběrem a pro mě je to taková práce s krásnem. Krásné kostýmy, krásné dekorace, nebo krásné prostředí zámků. V podstatě co záběr, to nádherná ilustrace.

O čem pohádka bude? Námět jsme zpracovali volně na motivy pohádky Boženy Němcové Spravedlivý Bohumil. Ale protože ta pohádka je sama o sobě velmi hororová a krvavá, což já dělat nechci, vypůjčil jsem si jen zápletku. Královna, když nemůže mít dítě od boha, nechá se přemluvit čertem a udělá s peklem dohodu. A za to musí být potrestána.

Znovu jste si vybral vámi osvědčené herce? Myslím, že je to tak napůl. Se Sabinou Laurinovou a Janou Andresíkovou spolupracuji už po několikáté. Poprvé ale natáčím s Davidem Suchařípou, Františkem Němcem, Bárou Munzarovou, Karlem Zimou a úplně nové tváře jsou Václav Šanda a Eva Josefíková.

V Ploskovicích natáčíte také poprvé? Ano, i když je znám jako dítě školou povinné. Někdy v šesté třídě jsme byli se školou v Litoměřickém kraji na třídenním výletě. Z té doby si pamatuji schodiště a hlavní sál. Interiér zámku jsem si pak později připomněl díky pohádkám Václava Vorlíčka.

V jakých místnostech konkrétně natáčíte? Máme tři místnosti, hlavní sál, jednu místnost, kterou jsme uzpůsobili jako ložnici královny, a druhou je komnata princezny. A pak ještě točíme v grotě pod zámkem, což je uměle vytvořená jeskyně, kterou v minulosti nechali vybudovat majitelé zámku.

Pohádky jsou hodně uzavřený útvar. Mohou ještě bavit současného diváka? Mají sice pevně danou osnovu příběhu, boj dobra se zlem, ale jsou také o tom, že když se člověk bude chovat slušně, bude mít klid v duši a bude se cítit dobře. Kdo se chová špatně, má ten život daleko smutnější. Na princip dobra a zla by lidé neměli zapomínat. Poslední dobou mám pocit, že je to v životě úplně obráceně.

Pro jaké diváky tedy točíte své pohádky? Už mám vyzkoušené, že když se na moje pohádky koukají dětí, a později se stanou rodiči a prarodiči, tak se vrací ke kořenům české pohádky. Mnoho lidí v naší republice si nedokáže představit Vánoce bez české pohádky v televizi.

A kdy to bude? Předpokládám dokončení pohádky na jaře příštího roku. V kinech startuje v březnu 2011.