Na sjezdovce plné projektů

Z Vítkovy hory v lázeňských lesích povede sjezdovka do Kouzelného městečka. A odtud nahoru lanovka. Jde o reálný projekt nebo o „podivný“ nápad?

Představa sjezdovky a sedačkové lanovky mezi Vítkovou horou a Kome, kterými chce magistrát nabídnout příležitost ke sportu a přitáhnout více lidí do této části města i lesů, je zatím skutečně ve fázi nápadu. Sjezdovka má být umělá, aby tu lidé mohli jezdit v zimě, v létě.
„Jedna věc je vize, případná realizace je už něco jiného. Zpracovává se studie, která by měla říci, zda je možné projekt uskutečnit. Vyjadřovat se samozřejmě budou ochranáři přírody a další instituce, jejichž slovo je velice důležité,“ říká náměstek primátora Tomáš Hybner.
Představ a projektů, které mají vylepšit lidem život ve městě, má magistrát celou řadu. Na některé z nich se podařilo získat peníze z dotací. U dalších je otázka, zda se někdy dočkají. A to nejen kvůli penězům. I kvůli smysluplnosti.
Z věcí, které město dokázalo uskutečnit – v tuto chvíli bez hodnocení, zda šlo o přiměřeně či přehnaně drahou záležitost – lze uvést například KV Arenu, skatepark v Bohaticích, postupné vylepšování areálu Rolavy, rekonstrukci Sokolovské ulice.
Co je „v běhu“ Do roku 2013 dojde postupně k vybudování rekreační zóny v meandru Ohře, kde práce začnou ještě letos, vznikne í krytý bazén a haly na míčové sporty za KV Arenou, rozšíří se i možnosti koupaliště Rolava, kde přibude centrum zdraví a bezpečí. Pokud se nestane něco nepředpokladatelného. A pak jsou tu představy, do jejichž naplnění je daleko. U některých zatím, u jiných možná napořád. Tady je jejich přehled.

Možná, někdy, jednou

Lanovka na Tři kříže. První etapě – z Vřídelní ulice na ulici Na Vyhlídce – nestojí nic v cestě. Druhá etapa – z Vyhlídky na Tři kříže – bude složitější. Je nutná změna územního plánu, o kterou projektant požádal, a souhlas ochranářů. Přáním města je, aby lanovka na samý vrchol dojela v roce 2013.
Odpočinková zóna u kostela svatého Urbana. Studie je hotová, problém je v tom, že zbytky kostela a pozemek pod ním nepatří městu, které je víceméně bez šance se k nim dostat. Pokud zbudou evropské peníze z projektů, které mají stát do roku 2013, má okolí kostela šanci na zvelebení. Když peníze nebudou, znamená to několik let čekání.
Zábavní centrum v areálu bývalých vodáren. Město se s Vodárnami a kanalizacemi soudí o to, komu areál patří. Potencionální investor, který se o výstavbu centra zajímal, je ten tam. Jiný v dohledu není, stejně jako konec sporu o majetek. A letní kino? Ještě před pár lety zněl z magistrátu hlas, že tu může být centrum pro kulturní dění. Dnešní názor je areál zbourat (na náklady města) a udělat tu park. Lázeňské zařízení ani hotel se tu prý stavět nebudou.
A ještě Skalní kolonáda. Stála by mezi krámky v Tržní ulici a skalním masivem pod Zámeckou věží. A přišla by na padesát a více milionů. Studie i model jsou hotové. Pokud Evropská unie vypíše další dotace od roku 2014, bude město připravovat projekty, s nimiž požádá o dotace. Skalní kolonáda včetně oprav silnic v lázeňském území by pak mohla přijít na řadu.