Na Slunci je klid. Až přílišný klid, tvrdí astrofyzikové

klid na Slunci, ticho před bouří?

klid na Slunci, ticho před bouří? Zdroj: Solar Dynamics Observatory

Na Slunci výrazně ubylo skvrn a erupcí, upozornil astrofyzik z University of London Tony Phillips. Proč? Nikdo neví. Sluneční aktivita je nicméně podle aktuálních pozorování laboratoří NASA v posledních několika dnech téměř neznatelná, s minimem slunečních skvrn a erupcí. A právě to je zvláštní: Slunce se totiž letos nachází v půli jedenáctiletého solárního cyklu, kdy by jeho aktivita měla být maximální, doprovázená právě řadou erupcí a skvrn.

Solar Dynamics Observatory americké NASA, která se zabývá monitoringem sluneční aktivity, v pátek publikovala snímky slunce, kde (až na jednu skvrnu uprostřed) panuje naprostý klid. „Zažít den, kdy se na Slunci neobjeví skvrna, je v aktuální fázi slunečního cyklu mimořádně vzácné,“ vysvětlil pro web Phys.org dál Phillips. Podle něj je tak nynější sluneční cyklus jeden z těch „slabších“, možná prý ten nejslabší za posledních sto let.

„Žádný z astrofyziků netuší, co se vlastně děje, proč je aktivita Slunce tak nízká,“ dodává. Je to prý jasný důkaz, že lidé ještě nedokázali pochopit některé procesy, které se na Slunečním povrchu odehrávají. „Detailně Slunce pozorujeme teprve posledních zhruba 50 let a za tu dobu jsme získali určité znalosti. 50 let je však stále velmi krátká doba, vezmeme-li v potaz to, že Slunce existuje zhruba 4,5 miliardy let,“ dodal specialista na Slunce, astrofyzik Alex Young z Goddardova vesmírného centra.

Jedna z posledních větších erupcí, které NASA pozorovala 8.7.2014

Obdobně klidný sluneční den vědci pozorovali naposledy 14. srpna 2011, kdy se na Slunci neobjevila dokonce ani jedna skvrna. „A rok 2011 se nakonec ukázal jako jeden z nejaktivnějších, co se týče počtu skvrn a nevjětších erupcí třídy „X““, dodal Phillips. Zda tomu bude obdobně i letos, si nikdo netroufá odhadnout.

Schwabeův sluneční cyklus, Schwabe-Wolfův cyklus nebo cyklus slunečních skvrn
Cyklus jedenáctileté aktivity Slunce objevený roku 1843 německým hvězdářem Heinrichem Schwabem. Roku 1849 byl položen základ pozorování počtu slunečních skvrn pozorovaných na naší nejbližší hvězdě. Cyklus je také spojen s otočením sluneční magnetické polarity. Sluneční cyklus není přesně 11 let dlouhý; již se také vyskytl 9letý cyklus či 14 let trvající cyklus

zdroj: Wikipedia