Na sociálních sítích lže více než polovina českých uživatelů

Facebook, ilustrační foto

Facebook, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na sociálních sítích lže více než polovina českých uživatelů. Se svým obrazem na internetu manipuluje 59 procent mužů a 56 procent žen. Vyplývá to z průzkumu výrobce čipů Intel v Česku a dalších osmi zemích.

Během několika posledních let se podle mluvčího českého Intelu Pavla Svobody na internetu dramaticky změnilo chování lidí, kteří do svého digitálního i společenského života přijali sociální sítě. „Naše profily na těchto sítích odhalují naše touhy působit atraktivněji, inteligentněji nebo provokativněji,“ uvedl.

Nejrozšířenější manipulací na sociálních sítích je všeobecně zařazování pouze lichotivých fotografií, uchylují se k ní dvě pětiny uživatelů. Čechům a Španělům ve srovnání s ostatními zeměmi nadprůměrně záleží na image zábavných a provokativních drsňáků. S tímto atributem se v praxi pojí uveřejňování fotografií z večírků, momentek z adrenalinových činností, jako jsou extrémní sporty, či sdílení vtipů. Vysoký podíl „virtuálních machů“ je v tuzemsku nejenom u nejmladších respondentů, ale například i ve věkových skupinách nad 45 let, kde se k nim hlásí každý pátý respondent.

Arabi se často prezentují jako intelektuálové, Češi jako milovníci zvířat a příbuzných

V profilech uživatelů jednotlivých zemí se promítají kulturní rozdíly. Například v Egyptě a Spojených arabských emirátech respondenti usilovali o vytvoření jakési intelektuální aury, aby se jevili inteligentnějšími, Češi a zejména Češky se více než ostatní chlubí domácími zvířaty a rodinnými příslušníky. Výsledných 33 procent znamená proti ostatním Evropanům velký náskok, čtvrtina Čechů se pak přihlašuje z míst, která na druhé udělají dojem.

Lidé kvůli svému obrazu na internetu více čtou nebo cvičí, jsou také ochotni usilovat o společnou fotografii s celebritou nebo sledovat populární pořad v televizi, jen aby byli v obraze. K tomuto se přiznává 20 procent Čechů, ve stejném procentu speciálně kvůli sociálním sítím pořizují rodinná fota z dovolené.

Průzkumu Intelu se v červnu zúčastnilo 4400 lidí v devíti zemích Evropy, Středního východu a Afriky. V Česku to bylo přes 500 respondentů.