Na šumavském Špičáku vyroste rozhledna

Šumavský Špičák

Šumavský Špičák Zdroj: Sport Service Spicak

Šumavské lyžařské středisko Špičák se rozroste o rozhlednu. Alespoň takové jsou plány majitele a provozovatele, společnosti Sport service. Oproti původním plánům o několik měsíců později poslala firma nyní celý nápad do schvalovacího procesu, kde úředníci posoudí vliv na životní prostředí.

„Nikdy nelze říci, kdy se to podá. Zpracovatelé čekali na konec vegetační sezony,“ řekl serveru E15.cz spolumajitel firmy Vladimír Kasík. Podle něj vrchol hory po rozhledně „přímo volá“. Z dřevěné přes 30 metrů vysoké věže má být vidět do všech čtyř světových stran, za dobrého počasí prý až do Plzně nebo na vrcholky Alp.

Rozhledna je součástí plánů firmy, která chce zatraktivnit areál i pro pěší turisty, například z řad seniorů nebo rodin s dětmi. Na vrchol hory totiž už vede čtyřsedačková lanovka. Provoz jednoduché hrázděné konstrukce se ale bude muset přizpůsobit pravidlům chráněné krajinné oblasti. Stavět se má s ohledem na tetřeva hlušce od 15. července do 15. listopadu. Rozhledna bude otevřena pouze v létě.

Podle dokumentů je cílem společnosti „stabilizace areálu a tím i ekonomických podmínek pro jeho provozování“. Náklady odhadl Kasík na osm milionů korun. Špičák je největší šumavský skiareál, v létě navíc slouží jako bikepark. Na léto připadá deset procent tržeb společnosti Sport service.