Na toaletě ležel milionový dar pro oběti zemětřesení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Eugene Hoshiko

"Jsem sám a nemám peníze na co použít," stálo podle serveru BBC na vzkazu, který byl připojen k igelitové tašce s deseti miliony jenů (asi 2,3 milionu korun) pečlivě naskládanými do igelitové tašky. Tu našli na radnici ve městě Sakado ve střední části Japonska. Peníze zanechal na toaletě pro tělesné postižené neznámý dárce, jehož vzkaz pokračoval, že mají být použity na pomoc obětem březnového katastrofálního zemětřesení.

Podle tiskové agentury Kjódó v tašce bylo uloženo deset balíků, každý po stovce desetitisícových bankovek, se vzkazem, podle kterého tyto peníze mají jít na pomoc lidem v oblasti Tohoku na severovýchodě země zdevastovaném v březnu ničivým zemětřesením. Radnice Sakada uvedla, že pokud se o peníze nikdo nepřihlásí, předá je Červenému kříži.

Po zemětřesení a následných přívalových vlnách o život přišlo nebo je stále pohřešováno na 20 tisíc lidí. Více než půl roku po 11. březnu zůstávají tisíce Japonců nadále v provizorních příbytcích, které nahradily nouzové útulky ve školách a dalších veřejných budovách.