Na velikosti penisu ženám záleží, zjistil tým vědců v nové studii

Pár, ilustrační foto

Pár, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Věčnou otázku, zda ženám záleží na velikosti penisu, se rozhodl prověřit novou metodou mezinárodní tým vědců. A jejich odpověď, kterou zveřejnili začátkem týdne, zní: Ano, muži s větším přirozením připadají dámám přitažlivější, napsala agentura AFP. A co víc, prehistorické ženy, kterým v pohledu na mužské protějšky nebránily žádné šaty, mohly pomoci evolučnímu vývoji větších mužských genitálií tím, že si k rozmnožování volily štědřeji vybavené partnery.

Vědci uvedli, že se rozhodli k tomuto problému přistoupit proto, že předchozí výzkumy přinášely rozporné odpovědi a mohly být poznamenané tím, že ženy odpovídaly na příliš přímočaře položené otázky. „Protože velikost penisu je citlivá záležitost, je těžké odhadnout, zda ženy lhaly nebo klamaly samy sebe ve vlastních odpovědích,“ uvedl autor studie Brian Mautz z univerzity v kanadské Ottawě.

Proto vědecký tým využil počítačem generované obrázky typických mužských postav s různou výškou, tvarem těla a délkou penisu v neaktivním stavu. Skupinu více než sto Australanek pak vědci požádali, aby se podívaly na pět desítek rotujících trojrozměrných obrázků, které jim předváděly mužská těla ze všech úhlů. Ženám vědci nesdělili, že se podílejí na studii o velikosti penisu. Jen je požádali, aby ohodnotily postavy podle sexuální přitažlivosti. Odpovědi přitom sbírali anonymně.

Dlouhý a vysoký

Jako nejpřitažlivější ženy označily vysoké muže s delším penisem. Jaká je „ideální“ délka, ale vědci neuvedli. „Ideální, tedy nejpřitažlivější velikost penisu jsme nezjistili,“ dodal Mautz. „Jen to, že skóre přitažlivosti se zvyšovalo s vyššími hodnotami (tělesné) výšky a délky penisu.“

Výsledky jsou „v přímém rozporu s běžným tvrzením, že většině žen na velikosti nezáleží“, uvedla studie, podle níž právě tady může být náznak vysvětlení, proč lidští samci mají relativně větší genitálie v porovnání s jinými primáty.

„Naše zjištění ukazuje, že ženy a jejich volba partnerů mohly sehrát roli v evoluci relativně velkého mužského penisu,“ napsali autoři. „Před vznikem oblečení byl neschovaný lidský penis nápadný pro potenciální partnerky,“ dodali.