Na zahájení papežova merchandisingu Vatikánu stačily dva dny

Papež František I.

Papež František I. Zdroj: ctk

Pouhé dva dny po zvolení nového papeže se v obchůdcích na okraji Svatopetrského náměstí objevily suvenýry s Františkovou podobiznou. Nadšení turisté si tak mohou z místa odvážet růžence a pohlednice s novou hlavou římskokatolické církve, ale také knihy o něm.

„Vypadá docela sympaticky. Kupujeme nějaké suvenýry pro přátele a rodinu v Kanadě, protože to je historický okamžik,“ řekl agentuře AFP kanadský pár.

„Myslím si, že je dobře, že papež pochází z Jižní Ameriky, je to mnohem lepší, než kdyby byl z Německa nebo Itálie,“ svěřil se také jeden z manželů.

K volbě nového papeže přichystal Vatikán také speciální edici známek a dá se předpokládat, že sortiment s papežem Františkem se brzy rozšíří i o další předměty, ať už půjde o kalendáře nebo třeba talířky a hrnečky.

Milovník literatury a tanga

Papež František je milovníkem tanga, má rád literaturu, až dosud často cestoval hromadnou dopravou a jako mladík pracoval jako vyhazovač. To je jen pár podrobností z osobního života Argentince, který před svým zvolením do čela katolické církve patřil mezi kardinály k těm méně známým. O zájmech a životních peripetiích nového nejvyššího pontifika napsala s odvoláním na jeho biografii agentura ANSA.

Knižní rozhovor s tehdejším kardinálem Bergogliem vydali v roce 2010 pod názvem El Jesuita (Jezuita) novináři Sergio Rubín a Francesca Ambrogettiová. Ukazují současného papeže často i v poněkud nečekaném světle. Kardinál novinářům například prozradil, že jako mladík rád tančil tango, a že dokonce ve dvanácti pomýšlel na svatbu.

Papežova "snoubenka"

Média už papežovu „snoubenku“ z dětství vypátrala. Šedovlasá Amalia Damonteová novinářům vyprávěla, že její dětská láska před více než půlstoletím skončila dopisem, v němž ji Bergoglio ujišťoval, že je pro něj ta jediná. „Pokud si tě nevezmu za ženu, stanu se knězem,“ stálo v něm. Amaliin otec ale své dceři vztah s vrstevníkem zakázal, a ona proto na dopis ani neodpověděla.

Kromě soukromí Bergoglio odhalil novinářům i svůj vkus: prozradil, že jeho nejoblíbenějším filmem je dánské drama Babettina hostina, které získalo v roce 1988 Oscara. Za svůj oblíbený obraz označil Bílé ukřižování Marka Chagalla, a dal najevo, že je ctitelem klasické literatury. Jako Argentinec sice považuje za oblíbeného spisovatele svého krajana Jorgeho Luise Borgese, stále znovu však v knihovně sahá i po Dantově Božské komedii, historickém románu Snoubenci Alessandra Manzoniho a po poezii Friedricha Hölderlina.

Jorge Mario Bergoglio přilaj jako papež jméno FrantišekJorge Mario Bergoglio přilaj jako papež jméno František | ctk/ap

Italské kořeny

Papež cítí zvláštní náklonnost k Itálii, odkud pocházel jeho otec; také jeho matka měla italské kořeny. Díky tomu František hovoří plynně italsky, což se ukázalo už během jeho prvního proslovu po zvolení, jímž oslovil zaplněné Svatopetrské náměstí. Kromě toho papež ovládá angličtinu, francouzštinu, němčinu a samozřejmě rodnou španělštinu. Média už si všimla také toho, že papež je v soukromí vášnivým fotbalovým fanouškem, který ctí prostý životní styl. Jako arcibiskup Buenos Aires často jezdil do práce hromadnou dopravou. To, že dává přednost skromnosti, ukázal i po svém zvolení: odmítl připravenou limuzínu a do Domu svaté Marty se svezl mikrobusem s ostatními kardinály. Na konkláve do Říma letěl přes Atlantik turistickou třídou.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi potvrdil, že papež František v mládí kvůli infekci přišel o jednu plíci. Podle mínění církevních hodnostářů se ale přes tento hendikep 76letý papež těší dobrému zdraví, i když s případnými riziky se musí podle lékařů počítat. „S jednou plící se dá docela dobře žít, problém by ale představovala případná infekce,“ řekl agentuře AP londýnský specialista Peter Openshaw.

Byl součástí slumu

AP citovala také obyvatele ze slumů v Buenos Aires, které papež František navštěvoval dvacet let jako řadový duchovní. Nosil prý obyčejné černé triko s bílým límečkem, utěšoval matky samoživitelky a omýval nohy léčícím se drogově závislým. Do míst, kam se většina obyvatel města bojí vkročit, přicházel neočekávaně a nezdráhal se zasmát se v kruhu místních a popít s nimi tradiční argentinské maté jedním brčkem. „Byl součástí slumu,“ tvrdí jedna z místních žen.

Nový papež František: konzervativní jako Benedikt XVI., soucitný jako jmenovec z Assisi