Nad Bahnem se strhla letecká bitva

O víkendu si dali na letišti v Místku - Bahně dostaveníčko tvůrci obřích leteckých modelů.

Frýdek-Místek zažil o víkednu nebývalou podívanou. Na letiště v Bahně se sjeli majitelé obřích modelů letadel, kteří své stroje předvedli v simulované bitvě.
Za devět let se akce propracovala mezi největší svého druhu u nás. O tom, že to nebylo žádné vesnické popolétávání, svědčilo i úctyhodné množství aut se značkami ze všech koutů republiky. Našli se tu i fanoušci leteckých modelů ze Slovenska, Polska, a dokonce i Holandska. Za oba dny se na nevšední představení přišlo podívat přes dva tisíce lidí. Podívaná pro tatínky Na vystavená letadla obdivně zíraly nejen děti, ale i tatínkové. „Kdysi jsem si lepil modely z ábécéčka, ale nikdy jsem se neposunul dál. Na stavění něčeho takového bych neměl nervy,“ vysekl poklonu čtyřiatřicetiletý
Tomáš Figura, který navštívil letecký den s celou rodinou.
A co teprve, když se nad letiště vznesly modely dvouplošníků z první světové války a předvedly pravou leteckou bitvu. Věrohodnost leteckých soubojů podpořily i četné pyrotechnické efekty.
„Něco takového je k vidění snad jen na třech místech v republice. Je to pro diváky z Frýdku-Místku každoročně největší tahák,“ prozradil předseda Pobeskydského aviatického klubu Jaroslav Muroň.
Organizátoři museli po vydařené sobotě nedělní program kvůli silnému větru zkrátit. Není divu, že se účastníkům nechtělo zbytečně riskovat. Některé modely se totiž velikostí blíží menšímu letadlu.
„Větší modely měly rozpětí křídel přes tři a půl metru. Vidět jste tu mohli i letadlo se sedmimetrovým
rozpětím,“ poznamenal Muroň.