Naháněči musí nosit reflexní vesty

Kromě myslivců vyrážejí na hony zvěře stále častěji i jindřichohradečtí policisté. Kontrolují zbraně, doklady i oblečení.

Smrtí osmasedmdesátiletého muže skončil před měsícem neorganizovaný lov zvěře u Drahoňova na Pelhřimovsku. Podle šetření kriminalistů byl dvaašedesátiletý střelec pod vlivem alkoholu.
Redaktoři Sedmičky se proto vydali společně s hradeckými policisty na kontroly honů.
Je čtvrtek půl deváté ráno a přijíždíme k bažantnici nedaleko Třeboně. Někteří myslivci jsou už na místě a lovečtí psi netrpělivě kňučí. Přítomností mužů v uniformě nejsou překvapení. „Kontroly jsou v pořádku. Jsou tu zbraně, a tak by ani nikdo neměl být pod vlivem alkoholu,“ říká pořadatel honu Dalibor Valenta.

Oblečení nesmí lovce v lese maskovat

Ještě než muži v zeleném půjdou střílet bažanty a škodnou, kontrolují policisté, jestli si na lov neoblékli maskované oblečení.
„Lovec pak může snadno splynout s přírodou a být snadným terčem,“ vysvětluje jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.
Nikdo z lovců na sobě maskáče nemá a v chodbičce lovecké chaty je připravena bedna s reflexními vestami. Ty si na sebe obléknou takzvaní naháněči.
Pod drobnohledem policistů z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál jsou také lovecké pušky. Lovcům jednomu po druhém kontrolují zbrojní průkaz, průkaz zbraně a lovecký lístek. Doklady mají všichni v pořádku a nikdo u sebe nemá automatickou zbraň, kterou myslivci používat nesmí.
„Myslím si, že dnes si myslivci uvědomují závažnost zacházení se zbraněmi. Pokud to někde tak není, tak je to spíš selhání jedince,“ míní hospodář Mysliveckého sdružení Pláně Domanín Zdeněk Neumann.
Doma má svoji zbraň zamčenou v trezoru a náboje ukládá zvlášť.
„Každý má mít zbraň bezpečně uloženou, aby se nedala zneužít. Dnes jsou trezory už cenově dostupné, tak snad si doma nikdo nevěší flintu na věšák v chodbě,“ uzavírá Zdeněk Neumann.
Alkohol ani jiné nedostatky policisté na třeboňském honu minulý týden nenašli. Dobře dopadlo i šest předchozích kontrol na Jindřichohradecku.