Napodobeninu starořecké lodi vyrobili v Přerově

Loď bude vozit turisty po řece Váhu, bude sloužit jako plovoucí muzeum. V přerovské dílně Radima Zapletala vyráběli tři tuny vážící koráb tři měsíce.

Trenčín, Přerov/ Obyvatelé a návštěvníci slovenského Trenčína se mohli cítit jaké ve starověkém Řecku, když na pláži v lokalitě Ostrov zakotvila začátkem října napodobenina starořecké lodi, kterou ze dřeva vyrobili mistři v dílně Radima Zapletala v Přerově.

Válečnou veslici nechali postavit členové skupiny historického šermu Bludní rytíři, kteří plánují na netradičním plavidle převážet po řece Váhu turisty. Loď bude zároveň sloužit jako plovoucí muzeum.

„Je to válečná starořecká diéra z období přibližně 500 let před Kristem. Měla by sloužit jako plovoucí muzeum, kdy bude paluba vypadat tak, jako vypadala vojenská loď na dlouhé výpravě v tomto období. Pro veřejnost chystáme i historické naučné plavby,“ řekl Jaroslav Matejka ze sdružení Bludní rytíři. Připustil, že v budoucnosti loď popluje možná i po Dunaji na „otočku“ do Černého moře.

Veslice je dlouhá 17 metrů, na šířku dosahuje 3,6 metru a stěžeň se tyčí do výšky osmi metrů. Plavidlo pojmenované Hyperborea, čili Zem severního větru, váží přibližně tři tuny. Řecké diéry se používaly například ve válkách Řeků s Peršany okolo roku 480 před naším letopočtem.

Mistři v Přerově se s veslicí „trápili“ přibližně tři měsíce. Během letních prázdnin plavidlo zkoušeli na Oravské přehradě. Pokud se budou majitelé o dřevěný koráb dobře starat, měl by vydržet minimálně deset let.

„Tato loď je v detailech zpracování dost pracná. Namísto dvou měsíců, které jsme plánovali, jsme ji vyráběli tři. O dřevěnou loď je třeba se teď neustále starat. Když se ale o dřevěnou loď staráte, tak může vydržet i déle než lodě laminátové nebo železné,“ poznamenal Radim Zapletal, který plavidlo spolu s pomocníky postavil.

V přerovské dílně vyrobili v minulosti už asi tři desítky historických lodí. Některé se objevili i v hollywoodských filmech.