NASA začíná plánovat misi na šestý měsíc Jupiteru

měsíc Europa

měsíc Europa Zdroj: NASA

Vedení amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) oficiálně potvrdilo záměr agentury vypravit robotické průzkumné zařízení vstříc Europě, šestému měsíci obíhajícímu Jupiter. Ledový měsíc podle astrobiologů nabízí největší šanci na nalezení mimozemského života ve Sluneční soustavě a lidstvo prý nyní konečně disponuje technologií, kterou by mohlo ke zmrzlému měsíci vyslat.

Příprava mise k Europě se oficiálně objevila v rozpočtu NASA na rok 2016, v rámci kterého je pro ni vyhrazeno zatím “jen“ 100 milionů dolarů. Celý rozpočet úřadu byl na tento rok stanoven na 18,5 miliardy dolarů. „Hledíme do budoucna, chystáme misi a průzkum fascinujícího měsíce Europa,“ uvedl ředitel NASA Charles Bolden.

Proč na Europu
Předpokládá se, že plášť Europy je tvořen převážně z křemičitanů, které obklopují železné jádro. Okolo Europy se vyskytuje slabá atmosféra tvořená převážně z kyslíku, pod ní se nachází ledová krusta tvořící pevný a hladký povrch s řadou prasklin, které již dříve vyfotily sondy Galileo či Voyager 1 a 2. Malé množství kráterů, hladký povrch a praskliny vedly vědce k hypotéze, že se pod ledovým povrchem nachází oceán kapalné vody, který by teoreticky mohl poskytovat útočiště jednoduchému mimozemskému životu.

Pod zmrzlou krustou se podle astronomů mohla udržet voda v kapalném stavu hlavně díky Jupiteru - jeho gravitace na Europě totiž podle všeho způsobuje intenzívní slapové jevy - kontinentální tření, které vytváří tepelnou energii v dostatečném množství a intenzitě potřebné k dlouhodobému „rozpuštění“ ledu.