Natáčení koncertů na mobil? Ukončit ho může patent Applu

Nahrávání koncertu na mobilní telefon

Nahrávání koncertu na mobilní telefon

Představte si. Jdete na koncert oblíbené kapely, jejíž hit si chcete zaznamenat na svůj telefon. Ve chvíli, kdy telefon vytáhnete a otevřete aplikaci fotoaparátu, vám však mobil ukáže hlášku „Nahrávání zakázáno“. Vy tedy telefon uklidíte zpět do kapsy a budete si hudbu užívat. Přesně takhle by mělo podle serveru 9to5Mac fungovat nově patentované zařízení společnosti Apple.

Pomocí infračerveného spektra by spolu komunikoval telefon a vysílač, který by mohl být umístěný například u koncertního pódia. Telefony, vybavené přijímačem infračerveného záření, by signál přijaly a rozšifrovaly. Díky tomu by telefon upravil své nastavení a například znemožnil v okolí vysílače využívat některé funkce.

Nákres patentu Applu

Patent Applu, jež má zabránit nahrávání koncertůPatent Applu, jež má zabránit nahrávání koncertů

Nahrávání koncertů totiž nevadí pouze ostatním návštěvníkům představení, kteří na produkci přes les vztyčených rukou nevidí na pódium. Problémem je především pro umělce. Mnohdy se totiž na veřejnost dostane skladba, která ještě nebyla vydána, a hudebníci si ji šetřili pouze pro určité publikum. Zároveň umělci z neoficiálních záznamů, například na YouTube, nedostávají tantiémy, případně jsou proti oficiálním nahrávkám znatelně nižší.

I když zní celý nápad velmi převratně a revolučně, podle odborníků už je technologie zastaralá. O její uznání na patentovém úřadě zažádal Apple v roce 2011, je tedy možné, že se nový vynález zařadí po bok mnoha jiných patentů, které Apple nikdy nevyužil.

Navíc už společnost podobnou technologii má. Takzvaný iBeacon pomocí bluetooth „majáčku“ komunikuje ve svém okolí s uživateli produktů Apple. Systém tak může upozorňovat aplikace, nebo uživatelům zobrazovat vzdálenost od majáčku, který je umístěný u různých bodů zájmu. Ať už to je pokladna v supermarketu, expozice na výstavě nebo například výběh v zoo.