Návrhářka Dana Dobřichovská: Líbí se mi, když je nevěsta „růžová“

Letošním trendem ve svatebních šatech je krajka. Říká to módní návrhářka Dana Dobřichovská, která spolupořádala veletrh v Jihlavě.

Svatba je jednou z nejdůležitějších událostí v životě každého člověka. Aby budoucí svatebčané měli co nejvíc inspirace, rozhodla se žďárská módní návrhářka Dana Dobřichovská (na snímku) uspořádat v pátek 18. a v sobotu 19. března v Jihlavě první svatební veletrh na Vysočině. Dobřichovská také popisuje, jaké jsou nejmodernější svatební trendy a co by nikdy žádné nevěstě nemělo chybět.

Proč jste se rozhodla spolupořádat svatební salon v Jihlavě?

Když jsme před dvěma lety otevírali ve Žďáru nad Sázavou obchod, byl za rohem prostor, který se na prodejnu zrovna nehodil. Jelikož se k nám maminky chodí obléct na svatbu a pořád jsme tu řešili svatby, říkali jsme si, že bychom tam mohli udělat půjčovnu svatebních šatů. Odtud potom pramenila inspirace na svatební salon v Jihlavě. Když už něco dělám, neumím to dělat polovičatě.

Jaké trendy letos kralují svatebním šatům?

Základem jsou svatební šaty ve stylu princezny, protože každá žena se tak chce v tento den cítit. V současné době se na šatech objevují hodně krajky a detaily v podobě peříček. Šaty jsou spíše „načančané“, ne hladké. Hodně ale záleží na stylu a vkusu nevěsty. Musí podtrhnout její osobnost. Jestliže někdo není na volánky a peříčka, nemůže si takové na svatbu pořídit. Víc se k ní určitě budou hodit jednodušší šaty.

Jsou české nevěsty odvážné, nebo se bojí experimentovat?

Některou nevěstu nezajímá, co je aktuální trend. Má jasnou představu o tom, co by si chtěla ve svatební den obléct. Jiná se zase zeptá, co je v letošních kolekcích nového a co nemívají ostatní často na sobě. Chce být jiná.

Je na svatbu nutná bílá barva?

Bílá a smetanová barva je u nás tradice. Oproti tomu například španělsky mluvící země oblékají tradiční červenou. Na přehlídce už jsme také měli červené svatební šaty, ale žádný velký zájem o ně mezi nevěstami není. Jestliže chtějí mít snoubenci klasickou svatbu, volí jednoznačně světlé barvy. U smetanové bych dala ale pozor. Ne každému sedí. Ke smetanové barvě je lepší mít trošičku opálenější pleť. Bledulka by s nimi splynula a v šatech by nevynikla.

Jaké doplňky jsou ke svatebním šatům důležité?

Když je vše v jemném detailu, může mít na sobě žena náušnice, náhrdelník i náramek. Pokud k sobě stylově ladí. Nedoporučovala bych ale prstýnky, maximálně zásnubní. Když má nevěsta hodně zdobné šaty, musí být v doplňcích střídmá. Obecně je lepší střídmost v doplňcích, aby celek působil spíš křehce. Líbí se mi, když mám z nevěsty dojem, že je „růžová“.

Myslíte, když má nevěsta světlé líčení?

Přesně tak. K nevěstám patří lehounké líčení, které působí étericky. Nevěsty by měly zapomenout na tmavé stíny i výrazné linky.

Co by nevěstám nemělo v žádném případě chybět?

Určitě podvazek. Měl by být modrý a měl by jí ho někdo darovat.

Pamatujete si ještě na svou vlastní svatbu?

To se nedá zapomenout. Byla skromná, v červnu a pršelo. Vdávala jsem se ještě za totality, kdy žádné půjčovny ani výběr šatů na svatbu neexistovaly. Šaty mi šila kamarádka, která absolutně nestíhala a přinesla mi je až v den svatby ráno. Do poslední chvíle jsem netušila, jak budou šaty vypadat.

A líbily se vám nakonec?

Nebyla jsem z nich vůbec nadšená! Po svatbě jsem je obarvila, potom ještě ustřihla a nakonec vyhodila. Doma ve skříni už je tedy schované nemám.