NBA asi odpíská celý ročník, šéf soutěže hrozí soudem

David Stern

David Stern Zdroj: CTK/AP

Zámořská basketbalová NBA zřejmě vynechá celou sezonu. Ani minulý týden se zástupci hráčské asociace a vedení soutěže nedohodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy, která by mohla ukončit výluku trvající od konce června.

Nový ročník NBA měl odstartovat už 1. listopadu. Minulý týden předložilo vedení NBA návrh, podle nějž by sezona začala v polovině prosince a čítala by 72 zápasů. K dohodě však nedošlo. Basketbalisté nepřijali ani nový návrh smlouvy. Nelíbí se jim, že by se měli vzdát části svých platů ve prospěch majitelů klubů. „Je to katastrofa,“ citovala americká média šéfa NBA Davida Sterna.

Hráči dříve dostávali na mzdách 57 procent klubových výnosů. Protože však kluby čelí velkým finančním potížím, požadovaly, aby se příjmy rozdělovaly v poměru 53 procent pro klub a 47 procent pro hráče. To basketbalisté nepřijali. Tváří v tvář hrozbě zrušení celého ročníku přistoupilo vedení NBA k návrhu 50:50, ale ani toto rozdělení u hráčů neuspělo. Přijatelný je pro ně podíl nad 50 procenty, na to ale v žádném případě nehodlají přistoupit kluby. „Hráči nepřijali žádný náš návrh, nejsou ochotni přistoupit na kompromis, ale ani my neustoupíme,“ uvedl Stern, podle nějž je možné, že celá kauza skončí u soudu.

Podle prezidenta hráčské asociace Dereka Fishera jsou basketbalisté ve svých názorech jednotní. Zástupci 30 klubů prý hlasovali jednoznačně: nový návrh nepřijímat. „Jsme přesvědčeni, že je to pro hráče nejlepší možné řešení,“ uvedl Fisher. Hráčská asociace také uvedla, že vedení NBA není připraveno přijmout žádný návrh. Považují za nespravedlivé, že by basketbalisté měli přijít o část svých platů ve prospěch klubů, protože právě hráči jsou ti, kteří „soutěži vydělávají nejvíce“.

Na celém sporu tak dosud nejvíce vydělali evropští příznivci basketbalu. Mnoho zámořských hvězd totiž odjelo po dobu výluky hrát za evropské celky. I největší hvězda současné NBA Kobe Bryant nyní nastupuje v italské soutěži za tým z Boloni. Po dobu výluky nepobírají hráči plat od klubů NBA.