NBÚ prodloužil s CZ.NIC smlouvu o dohledu na počítačové sítě

Vítejte v srdci českého internetu. Nyní i v datacentru Tower v Žižkovské věži.

Vítejte v srdci českého internetu. Nyní i v datacentru Tower v Žižkovské věži. Zdroj: Jan Sedlak

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) podepsal s doménovým sdružením CZ.NIC smlouvu, podle níž bude sdružení dál provozovat tým dohlížející na bezpečnost v tuzemských počítačových sítích. Smlouva o provozování Národního bezpečnostního týmu CSIRT je na dobu neurčitou. Pokračování spolupráce NBÚ avizoval v srpnu.

CZ.NIC provozuje CSIRT od roku 2011. „Nadále se samozřejmě budeme intenzivně věnovat osvětovým a vzdělávacím projektům, organizovat setkání českých CSIRT týmů nebo pracovních skupin,“ uvedl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Doménové sdružení podle svého šéfa nyní například s některými organizacemi testuje nový systém pro hledání vztahů mezi bezpečnostními incidenty. „Pokud bude vše fungovat podle našich představ, může se již v příštím roce způsob zasílání informací o bezpečnostních incidentech do koncových sítí značně zefektivnit,“ dodal Filip.

Podle zveřejněné veřejnoprávní smlouvy bude CZ.NIC provozovat tým CSIRT.CZ na vlastní náklady. Poplatky může sdružení požadovat od třetích stran například za koordinační a metodickou pomoc nebo za hodnocení zranitelnosti sítí. CZ.NIC může také žádat o peníze na provoz týmu ze soukromých, vládních i mezinárodních zdrojů, zejména formou grantů či čerpání fondů, píše se ve smlouvě.

Řešení bezpečnostních incidentů

Tým CSIRT.CZ (Computer Security Incident Response Team) řešil v minulosti řadu bezpečnostních incidentů, které se dotýkaly běžných internetových uživatelů. Podílel se na objasnění takzvaných DoS útoků, jimž čelili mobilní operátoři, banky a média v roce 2013. Významné bylo také upozornění na bezpečnostní chybu v domácích routerech.

Národní tým CSIRT.CZ představuje národní koordinační místo pro okamžitou reakci na kybernetické bezpečnostní incidenty. CZ.NIC provozovalo tým od 1. ledna 2011 na základě memoranda uzavřeného s ministerstvem vnitra, které bylo 1. dubna 2012 nahrazeno memorandem s NBÚ. Veřejnoprávní smlouvu 18. prosince podepsal za CZ.NIC Filip a za NBÚ ředitel Dušan Navrátil.

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a v současnosti má 115 členů. Hlavními činnostmi sdružení jsou provozování registru doménových jmen .cz, zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně .cz a osvěta v oblasti doménových jmen.