Nej - úchvatná i ztřeštěná

Plzeň drží velkolepá i kuriózní prvenství. Patří k ní první česky tištěná kniha, ale i rekord v zastrkávání pivních plechovek za triko.

Plzeň a provinční město? Ne, to rozhodně ne. Západočeská metropole se má rozhodně čím pochlubit. Mnoho předků i současníků zanechalo po sobě stopu, která často Plzeň vynesla do kategorie nej. Stačí vlastně vylézt na věž svatého Bartoloměje a shlédnout z nejvyšší kostelní věže v republice nejbližší okolí. Už samotné náměstí Republiky je jedno z největších středověkých náměstí v Česku. Na dohled je Západočeské muzeum s největší sbírkou středověkých pušek hákovnic z celé Evropy, kousek vlevo je zase nejstarší pivovarské muzeum na světě.

Na druhé straně ční do výšky velkolepá Velká synagoga, největší v Česku a zároveň jedna z největších na světě. Ve městě piva se zrodila i první kniha vytištěná v českém jazyce. Plzeň ale byla a bude také svědkem neobvyklých a ztřeštěných nej. Přímo v centru se sešlo 2363 strašidel, největší počet nadpřirozených bytostí na jednom místě v jeden den – ano, právě tolik lidí si dokázalo v červnu 2002 pomalovat obličej nebo mělo na hlavě strašidelnou masku.

Do stejné kategorie patří i rekord Plzeňana Miloše Hejreta, který si za triko zastrkal 117 pivních plechovek. Zdá se vám to ulítlé? Možná, ale schválně – zkuste si to. Sedmička připravila sedm nej, na kterých se podepsala matka příroda, nejstarší předci nebo jen snaha dostat co největší počet lidí k půllitru piva.