Nějak to snad přežijem

PIKOVÁ SEDMA

Rok 2012 nevidí ekonomové příliš dobře. Už se mezi sebou nepřou, jestli to letos bude špatné, nebo ne, ale jak moc špatné to bude. Jako by všichni zapomněli, že nás v roce 2012 čeká jedna významná událost, která bude pro světovou ekonomiku znamenat důležité povzbuzení a i v jiných ohledech by nás měla naplňovat optimismem. Konec světa.

Možná tuhle událost, která s koncem mayského kalendáře (21. 12.) přijde až na samém sklonku roku, ekonomové ve svých prognózách trochu podcenili. Těžko si ale lze představit lepší impulz k oživení zpomalené ekonomiky než právě očekávání konce světa, které by mohlo už v druhé polovině roku výrazně nakopnout spotřebu. Lidé budou s chutí a bez zbytečných obav z budoucnosti utrácet své příjmy i úspory a také investoři budou odvážnější: už se nebudou strachovat, že si příští rok nad svou investicí budou rvát vlasy. Ekonomika poroste závratným tempem. Výrazné to bude například v cestovním průmyslu, jehož letošním hitem budou last minute zájezdy. Také obchodní řetězce na konec světa určitě včas zareagují, zvlášť když letos nemohou spoléhat na Vánoce (nebudou). Už od září se tak můžeme těšit na nejrůznější „totální výprodeje“, „likvidace zásob“, „životní ceny“ a „slevy, které vás umrtví“.

Konec světa by měl ale elegantně vyřešit i dlouhodobější problémy. Politici se jistě rádi pochlubí, že tento rok bude zřejmě posledním, kdy budeme mít deficitní státní rozpočet. A myslím, že problém nebude ani se schválením zvýšení platů policistů, hasičů nebo lékařů, a to s platností již od 1. 1. 2013. A kdo by si ještě nedávno dokázal představit, že rok 2012 bude rokem jednoduchého a přitom rázného řešení důchodové reformy, proti kterému v budoucnu nikdo neřekne ani ň?

Takže žádné strachy, z ekonomického hlediska nás čeká velice šťastný, ale po pravdě dost hektický rok. Snad to nějak přežijem.