Nejčistější voda je v lomečku

Sedmička testovala kvalitu vody v přírodních koupalištích na Klatovsku.

Hnačov, Valcha, Velhartice, lomeček neboli Němčák, pískovna, Babylon, Podhájí, Starý Klíčov. Oblíbená místa ke koupání na Klatovsku a Domažlicku. Ale ne vždy je tu voda ideální. Prokázal to i test Sedmičky. Na první pohled nejčistší byla voda v lomečku zvaném Němčák u Klatov. A také v pískovně u Klatov. Naopak zakalená voda plná sinic a zelených řas byla na Hnačově. O něco málo lepší známky kvality vykazovala voda na nedaleké Valše. Přesto se na všech místech lidé rádi koupou.

„Letos je voda dobrá. Ale pamatujeme doby, tak před čtyřmi pěti lety, kdy se tu ani nedalo koupat. Zelená vodní plocha, smrad. To se člověk bál vykoupat. Ale pak rybník vyčistili a je to tu zase fajn,“ říkají manželé Helebrantovi. Z Rakovnicka jezdí k rybníku Valcha už sedmnáct let. Krásnou přírodu a možnost koupání si na Hnačově pochvaluje i Pavel Komárek z Plzně. K jednomu z nejznámějších rybníků na Klatovsku jezdí už šestnáct let.

„Před třemi týdny byla voda ke koupání ideální. Teď je z jedné strany rybníku špinavá, z druhé čistá. Podle toho, z jaké strany fouká vítr. Ale to je u rybníků normální,“ tvrdí Pavel Komárek.

Pravidelně pro vzorky

Z jedenácti přírodních koupališť a tří koupacích míst na Klatovsku odebírají během letní sezony vzorky vody hygienici. „Na Hnačov, Valchu a do Velhartic jezdíme jednou za čtrnáct dnů,“ upřesnila Markéta Kovandová z klatovské hygienické stanice. Na základě výsledků rozborů vody pak musí provozovatelé koupacích míst umístit cedule s varováním, že voda není vhodná, nebo se tu lidé koupají na vlastní nebezpečí.

„Sledujeme na cedulích, jaká je voda. Ale nikdy jsme žádné zdravotní problémy z koupání neměli,“ shodují se manželé Helebrantovi momentálně tábořící na Valše. Na zdravotní komplikace způsobené koupáním v rybnících upozorňují i lékaři. Lidé mohou dostat z vody přemnožené sinicemi žaludeční nebo střevní potíže. Typické jsou i vyrážky, pálení a zarudnutí očí. Epidemie nemocí související s koupáním ale není.

„Občas se objeví pacient s potížemi, které dostal po koupání v rybníku. Moc jich ale není,“ přiznává Stanislav Kuba, kožní lékař z Klatov. „Nejčastějším projevem kožních onemocnění z vody jsou červené vyrážky, které se projevují svěděním,“ dodal Kuba.