Nejlepší evropské nemovitosti si povedou dobře navzdory ekonomickým otřesům

Z nejnovější ekonomické prognózy společnosti Jones Lang LaSalle vyplývá, že i v případě nejhoršího scénáře výhled pro investice do prvotřídních kancelářských, retailových a průmyslových nemovitostí zůstává pozitivní a poptávka napříč evropskými městy bude silná.

Andrew Burrell, vedoucí oddělení prognóz v Jones Lang LaSalle, vysvětluje: „Vzhledem k prudkému zhoršení ekonomického sentimentu není divu, že došlo k určitému zhoršení ve výhledu do budoucna. Nicméně i když rok 2012 nebude vynikající, naše prognóza ukazuje, že u prvotřídních nemovitostí bude pokračovat mírný růst nájemného.“
Odhady společnosti Jones Lang LaSalle také naznačují, že nejlepší komerční prostory budou daleko odolnější vůči ekonomickým výkyvům oproti předchozí globální krizi, přičemž kapitálové hodnoty (tj. cena za metr) by měly být zachovány ve všech odvětvích. Robert Stassen, vedoucí oddělení průzkumu investičního trhu pro region EMEA v Jones Lang LaSalle, dodal: „Stále vidíme výrazný zájem o prvotřídní nemovitosti na hlavních trzích jako je Londýn, Paříž a Mnichov. Jelikož tyto lokality jsou brány jako nízkorizikové, ceny zůstanou vysoké. Růst bude tažen především trhy v severní a východní Evropě s městy jako je Moskva a Varšava, která mají příští rok nejlepší vyhlídky.
Zatímco investiční nálada utrpěla v důsledku ekonomické nejistoty, výnosy z prvotřídních nemovitostí by měly v průběhu dalších 12 měsíců zůstat stabilní.
Andrew Burrell komentuje: „Výnosy vypadají poměrně atraktivně a drží prvenství v porovnání s jinými aktivy, jelikož ceny dluhopisů jsou na mnoha trzích na spodní úrovni. I přes tento pozitivní pohled významné hrozby přetrvávají. Riziko spočívá ve zpomalení hospodářského růstu v roce 2012 a nejjasnější hrozbou je nejistota spojená s krizí eurozóny, kde je stále potřeba udělat mnoho, aby trh opět získal důvěru.