Nejlepší muzea a galerie v Londýně

Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum Zdroj: profimedia.cz

Luciano Freud - Žena s bílým psem
Britské muzeum
Tate Modern
Národní galerie v Londýně
5
Fotogalerie
Londýn je jedním z nejzajímavějších a nejnavštěvovanějších měst světa. Miliony turistů přitahují nejen výstavní památky, skvělé restaurace či zelené parky v centru města, ale především vyhlášená muzea a galerie, jež spravují zřejmě největší sbírkový fond na celém světě.

Ve městě nad Temží mají navíc jeden velmi milý zvyk: muzea a galerie jsou přístupné zdarma. Tuto báječnou tradici nastartovalo při svém vzniku v roce 1753 Britské muzeum, které otevřelo své brány pro všechny, bez ohledu na jejich původ či bohatství. Jaký je to rozdíl třeba proti Barceloně, kde jen za prohlídku tří památek z dílny geniálního architekta Gaudího zaplatíte padesát eur. Představíme vám pět nejvýznamnějších muzeí a galerií, které byste neměli při návštěvě Londýna minout.

Victoria and Albert Museum

Pokud vás zajímá design, rozhodně se zastavte ve Victoria and Albert Museum, které spravuje jednu z největších sbírek užitého umění na světě (leží těsně vedle oblíbeného Hyde Parku). Na neuvěřitelných jedenácti kilometrech výstavních síní můžete obdivovat nejkrásnější výrobky lidstva od středověkých relikviářů až po luxusní botičky z dílny slavné britské módní návrhářky Vivienne Westwoodové. Speciální tip: Muzeum vlastní nejúchvatnější sbírku indického umění včetně slavné mechanické hračky v podobě tygra žeroucího Evropana, kterou si nechal vyrobit indický sultán Tipu.

Co možná najdete v Londýně v budoucnosti:

Národní galerie

Národní galerie stojí na slavném Trafalgarském náměstí. Vystavuje evropské umění z období let 1250–1900. Jejím klenotem je famózní sbírka francouzských impresionistů. Přestože od vzniku obrazů uplynulo téměř celé století, působí neuvěřitelně svěže a moderně. Můžete se těšit třeba na Renoirovy Deštníky, Picassovo Dítě s holubicí či slavné Goghovy Slunečnice. Při prohlídce se navíc dozvíte spoustu zákulisních informací o umělcích a vzniku obrazů. Tak třeba Pissarro byl poněkud líný a obraz zimní Paříže namaloval z okna svého bytu, zatímco Henri Rousseau zase stvořil imaginární džungli na obraze Suprised podle tropických rostlin z pařížské botanické zahrady. Speciální tip: Prohlédněte si nádherný obraz Thomase Gainsborougha nazvaný Malířovy dcery chytají motýla z roku 1756, který dodnes fascinuje zvláštním nábojem melancholie a romantiky.

Tate Britain

Prestižní galerie na břehu Temže vystavuje nejlepší britské umělce. Velkou kolekci zde má třeba vynikající krajinář William Turner, jehož obrazy překračují obvyklý žánr krajinářství. Zvláště námořní výjevy jsou doslova obrazovými básněmi. Jedním z nejvyhledávanějších obrazů Tate Britain je slavný triptych Francise Bacona s názvem Tři studie před ukřižováním, který je mučivou vizí lidské existence a jenž při svém prvním vystavení na konci války v roce 1945 šokoval většinu diváků svou krutostí. Značně provokativní jsou také obrazy nedávno zemřelého Luciana Freuda (vnuka slavného zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda), ať už jde o dílo nazývající se Žena s bílým psem, či naturalistické akty, které posouvají hranice zobrazování lidské nahoty. Speciální tip: Když přijdete do galerie první pátek v měsíci, čeká tu na vás překvapení. V galerii koncertuje kapela, nabízí se tu pivo či víno a návštěvníci se při sledování obrazů báječně baví. A je otevřeno až do půlnoci.

Britské muzeum

Britské muzeum patří mezi největší londýnské atrakce a každý rok ho navštíví šest milionů návštěvníků. Najdete v něm nádherné sochy a plastiky z antického Řecka a Říma, úchvatnou sbírku orientálního umění či nejrůznější historické artefakty (třeba posmrtnou masku císaře Napoleona). Nejnavštěvovanější částí Britského muzea je moderně pojatá sbírka mumií a dalších památek ze starého Egypta, během prohlídky se dozvíte, jak mumifikace probíhala a proč jí byli staří Egypťané tak posedlí. Celé muzeum působí velmi moderním a přátelským dojmem. V rámci oslav milénia zde proběhla velkolepá přestavba, během níž byl zastřešen celý dvůr, který dnes slouží návštěvníkům jako prostor pro odpočinek a rychlé občerstvení. Navíc se v celém muzeu smí volně fotografovat. Speciální tip: Prohlédněte si sbírku současného afrického umění, v níž je zařazeno několik kuriozit, třeba křeslo vytvořené ze samopalů značky Kalašnikov.

Tate Modern

Nejmodernější londýnskou galerií je Tate Modern, která byla otevřena při příležitosti oslavy milénia v roce 2000. Tate Modern sídlí v budově bývalé elektrárny Bank Side Powerstation na pravém břehu Temže, a přestože na první pohled může na řadu návštěvníků působit poněkud nevzhledně, nabízí úžasné vnitřní prostory, v nichž je místo nejen na stálou expozici (mezi nejvyhlášenější exponáty patří Polibek Auguste Rodina či dílo Andy Warhola), ale i na příležitostné výstavy. Speciální tip: Při návštěvě se zastavte v sedmém patře, kde je restaurace s terasou, odkud je nádherný výhled na Londýn.

Užitečné informace

Výhodná karta

Oyster Při delší návštěvě Londýna si pořiďte elektronickou kartu Oyster – s ní je cena za jízdu levnější, než když se platí hotově. Pro srovnání: zatímco jednoduchá jízdenka v autobuse vás vyjde na dvě libry, s Oyster card zaplatíte jen 80 pencí. Na kartu si můžete nahrát buď týdenní jízdenku, nebo platit za každou jízdu zvlášť.

Metro on-line

Přestože londýnské metro je zřejmě nejsložitější na světě a turisté se v něm pravidelně ztrácejí, nyní prochází radikální modernizací včetně připojení celé sítě metra na bezplatný internet, které by mělo být dokončené letos na jaře.

Bezplatná kola

V Londýně funguje systém bezplatného půjčování kol na krátké vzdálenosti – na 350 speciálních stanovištích je k dispozici na pět tisíc kol, která si můžete na jednom místě půjčit a na dalším zase odevzdat. Pokud vaše cesta nebude delší než půl hodiny, je zapůjčení kola bezplatné. Za jízdu od 30 do 60 minut zaplatíte jednu libru. Při delším použití letí cena nahoru a celý den vyjde už na 50 liber. To proto, aby se kola co nejvíce točila a sloužila co nejširšímu okruhu zájemců. Autor je publicista