Nejlepší plat mezi fotbalisty: Messi před sebe už tři roky nikoho nepustil

Lionel Messi

Lionel Messi Zdroj: profimedia.cz

Nejlépe placeným fotbalistou světa je už třetí rok po sobě Argentinec Lionel Messi. Hvězda Barcelony vede žebříček France Footballu s ročním příjmem 33 milionů eur před Davidem Beckhamem a Cristianem Ronaldem. Mezi trenéry vydělává nejvíce José Mourinho, kterému Real Madrid platí 14,8 milionu eur. Následují Carlo Ancelotti z Paris St. Germain (13,5 milionu) a Pep Guardiola z Barcelony (9,5).

Messimu zajišťuje smlouva s Barcelonou 10,5 milionu eur, dalších 21 milionů mu na kontě přistane za reklamy a 1,5 milionu tvoří jiné příjmy. Přes třicet milionů vydělal i ve dvou předchozích sezonách.

Bývalý kapitán anglické reprezentace Beckham je i ve svých 36 letech a stranou špičkových evropských soutěží stále mezi největšími fotbalovými boháči. Z jeho 31,5 milionu eur tvoří většinu reklama, v klubu Los Angeles Galaxy bere „jen“ 5,5 milionu.

Mezi hvězdy španělské a anglické ligy pronikl i Kamerunec Samuel Eto'o, který je díky lukrativní smlouvě s ruským klubem Machačkala na čtvrtém místě. Nejlépe placeným fotbalistou v Německu je celkově desátý Philipp Lahm z Bayernu. Italské kluby v elitní desítce už nemají žádného zástupce.

Překvapivě se mezi dvacítku nejlépe placených fotbalistů dostali také tři hráči působící mimo Evropu. Na třinácté příčce se umístil Brazilec Neymar, který si v Santosu přijde na 13,8 milionu eur. Hned za ním je francouzský veterán Nicolas Anelka, jenž v šanghajském klubu Šen-chua vydělává 13 milionů. Na osmnáctém místě je pak Argentinec Darío Conca z jiného čínského celku Kuang-čou Evergrande (12,5).

Do žebříčku France Footballu se nevešel český brankář Petr Čech z Chelsea, který má podle loňských informací Futebol Finance plat šest milionů eur za rok a hodně činný je i na marketingovém poli.