Nejlepší restaurací světa je po delší době znovu dánská Noma

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nejlepší restaurací světa je dlouhodobě oceňovaný podnik Noma v dánské metropoli. Kodaňská restaurace se po roční přestávce vrátila do čela tradičního žebříčku, který sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Loňský vítěz El Celler de Can Roca ze španělské Girony získal v pořadí 50 nejlepších restaurací světa druhé místo.

„Šéfkuchař a majitel Nomy René Redzepi je uznáván za svou vysoce originální, někdy až viscerální podobu nové severské kuchyně,“ uvedli organizátoři ve zdůvodnění pořadí. Redzepi prý přistupuje k severské kuchyni novátorsky a nebojí se experimentů.

Dánská restaurace dominovala žebříčku v letech 2010 - 2012 a loni skončila druhá. Otevřena byla v roce 2004 a podle magazínu změnila pohled na severskou kuchyni, která byla v minulosti neprávem podceňována.

Za španělským obhájcem titulu se na třetí místo zařadila Osteria Francescana z italské Modeny.

Nejúspěšnějsími kulinářskými zeměmi se staly Španělsko a Spojené státy, které mají v padesátce podniků po sedmi zástupcích. Francii zastupuje pět podniků, Itálii a Británii po třech. Do prestižního žebříčku se dostaly také restaurace z gastronomicky exotických zemí jako je Jihoafrická republika, Singapur, Thajsko či Peru.