Nejlepší šachisti? Ve Skaličce

Jsou nejlepší na Přerovsku a patří ke špičce i v kraji. Nikdo by asi centrum šachu nehledal v malé vísce Skaličce.

Skalička/ Šachy hraje celá vesnice. Kouzlu bílých a černých figur propadli ve Skaličce už před čtyřiatřiceti lety. Zápal pro hru je vidět na oceněních, které klub přiváží ze soutěží.
„Jsme nejsilnější na Přerovsku, kde hrají šachy ještě v Hranicích a v Přerově. Patříme mezi tři nejlepší oddíly v kraji vedle Agentury 64 Grygov a Litovle. Máme ve všech žákovských kategoriích hráče na třetím místě v kraji, naši hráči postoupili na mistrovství republiky,“ uvádí úspěchy malého oddílu jeho předseda Jaromír Vozák. Úspěch ale není zadarmo. „Je tomu potřeba věnovat spoustu času. Třeba loni jsem s dětmi strávil na turnajích šestatřicet dní,“ vysvětluje Vozák. Šachy mají ve Skaličce tradici. „Kroužek založil v roce 1975 můj otec. Šachu propadla celá rodina, jezdívali jsme i na mistrovství republiky,“ zavzpomínal Vozák. Vášeň pro šachy v rodině zůstala dodnes, Vozákovi tvoří základ klubu, jehož věhlas přitahuje hráče z jiných oddílů. „Přidali se k nám šachisti z Hranic, Lipníku, Špiček, Hustopečí a okolních vesnic,“ sděluje Vozák. Dnes má oddíl dvaatřicet členů. Nejmladšímu je sedm let, nejstaršímu dvaasedmdesát. „Přešel jsem do Skaličky, protože je tady kamarádské prostředí a hodně členů, takže je s kým hrát. A často jezdíme na turnaje,“ pochvaluje si šachista Václav Bednář z Hranic.
Šachisti ze Skaličky mají velké ambice. „Chceme vychovat takové hráče, abychom mohli pomýšlet na postup do druhé ligy. Je to otázka roků, ale pracujeme na tom,“ prozrazuje Vozák. Cílem ale je, aby si zahráli všichni, i ti, kteří hrají jen pro radost.
A co jim šachy dávají? „Přináší mně uspokojení, že člověk dokáže něco vymyslet. Naučily mě kombinovat, taktizovat, logicky myslet i prohrávat,“ říká Vozák. A jeho spoluhráč Václav Bednář dodává: „Jak říká Goethe, šachy jsou gymnastikou mozku. Je to dobré na myšlení, je to pro mě taková droga. Prožívám velké rozčílení, když prohraju,“ směje se Bednář.