Nejmodernější dopravní uzel v Pobaltí. Zaha Hadid Architects navrhli „obdobu“ Masarykova nádraží

Takto bude vypadat terminál v Tallinnu.

Takto bude vypadat terminál v Tallinnu. Zdroj: Zaha Hadis Architects

Bude fungovat jako významný dopravní uzel.
Kromě železnice se zde setkají i tramvajové a autobusové linky.
"Jsme přesvědčení o tom, že tento terminál se stane jedním z nejatraktivnějších infrastrukturních uzlů v oblasti, díky kterému se propojí všechny druhy dopravy," komentoval ministr průmyslu a dopravy Taavi Aas.
Zaha Hadid Architects se podíleli i na urbanistickém projekt dané oblasti.
Kdy bude projekt zveřejněn a jakou investici si vyžádá dosud zveřejněno nebylo.
9
Fotogalerie

Architektonické studio Zaha Hadid Architects získalo první místo v mezinárodní architektonické soutěži na návrh železničního terminálu v estonském Tallinnu. Ten propojí všechna pobaltská města s evropskou vysokorychlostní železnicí. Při slavnostní zahájení byly odhaleny první vizualizace. 

"Jsme přesvědčení o tom, že tento terminál se stane jedním z nejatraktivnějších infrastrukturních uzlů v oblasti, díky kterému se propojí všechny druhy dopravy," komentoval ministr průmyslu a dopravy Taavi Aas.

Nádraží ve čtvrti Ülemiste v budoucnu propojí Tallinn, Rigu a Vilnius s evropskou vysokorychlostní železniční sítí. Plánovaná Rail Baltic o délce 870 kilometrů povede až k litevsko-polské hranici.

Architektonické studio navrhlo terminál jako shluk elegantních budov ve tvaru listů a lávky vedené přes ulice. V budoucnu by místo mělo fungovat jako významný uzel pro železniční, autobusovou i tramvajovou dopravu. Kdy bude projekt zveřejněn a jak vysokou investici si vyžádá, dosud zveřejněno nebylo.

Podle předpokladů finského ministerstva průmyslu a dopravy by projekt rychlodráhy Rail Baltica, jehož je terminál součástí, měl být dokončen v roce 2026.

Architektonické studio Zaha Hadid Architects založila britská architektka íránského původu v roce 1980, v současnosti ho vede Patrik Schumacher, pod jehož vedením se ateliér podílel například na realizaci letiště v Pekingu. Renomované studio navrhlo také plán přeměny okolí Masarykova nádraží v Praze, které projektuje developer Penta Investments.