Nejnovější románovou bondovku napíše William Boyd

William Boyd

William Boyd Zdroj: Profimedia.cz

Slavný a oceňovaný spisovatel a scenárista William Boyd bude dalším autorem, který se ponoří do světa legendárního agenta Jejího Veličenstva 007 Jamese Bonda. Podle oficiálního prohlášení dvojice vydavatelství Jonathan Cape a HarperCollins, která vlastní práva pro britský a severovamerický trh, by nové dobrodružství Jamese Bonda mělo vyjít na podzim roku 2013.

„Když mě vlastníci práv na díla Iana Fleminga přizvali k nové románové bondovce, neváhal jsem ani minutu a okamžitě nabídku přijal. Je to nesmírně vzrušující a podnětné – jde o největší výzvu mého dosavadního života,“ uvedl Boyd. „Fleming mě fascinoval natolik, že jsem z něj udělal postavu v románu Any Human Heart.“

William Boyd se narodil v Ghaně, ale studoval ve Francii a poté ve Velké Británii. Stal se profesorem angličtiny St Hilda's College v Oxfordu, a právě zde napsal svou románovou prvotinu A Good Man in Africa, která vyšla v roce 1981, a ihned za ni dostal Whitbread Book Award. Největšího uznání se Boyd dočkal za knihy Any Human Heart (širší finále Man Booker Prize) a román Věčný neklid oceněný prestižní Costa Book Award za prózu. Právě věčný neklid vyšel v roce 2007 v nakladatelství Mladá fronta.

Románové bondovky patří mezi nejúspěšnější knižní franšízy všech dob. Celkem se jich prodalo více než sto milionů kusů. Nejvíce jich napsal otec Jamese Bonda Ian Fleming (celkem 14 románů). Z dalších tvůrců zmiňme například Kingsleyho Amise, Johna Gardnera či Raymonda Bensona.