Nejrychlejší kamera světa udělá přes 4 miliardy snímků za sekundu

nejrychlejší kamera na světě

nejrychlejší kamera na světě Zdroj: University of Tokyo

Japonci nedávno představili zařízení, které okamžitě získalo titul "nejrychlejší videokamera na světě" - za jedinou sekundu totiž dokáže udělat 4,4 miliardy snímků. Vědci doufají, že s pomocí nového vynálezu budou moci sledovat doposud opticky nezachytitelné fyzikální procesy, jako jsou chemické reakce, vibrační vlny či dokonce vedení tepla materiálem, které probíhá zhruba při šestinové rychlosti světla.

Zařízení pracuje na technologii STAMP (Sequentially Timed All-optical Mapping Photography), která vychází z vlastností takzvaného „pump-probe“ experimentu - ten využívá extrémně krátkých a rychlých laserových pulzů k synchronizaci závěrky přístroje a snímaného předmětu. Dosavadní nevýhodou tohoto postupu bylo, že se měření, respektive „focení“, muselo provádět opakovaně, aby vědci mohli konečný obraz poskládat, což samozřejmě významně zkreslovalo jejich kvalitu.

jak přesně funguje STAMP

Japonci nyní nicméně oznámili, že po tříletém společném výzkumu jim nyní díky STAMP stačí pouze jediné rychlosnímkování, výsledný obraz je prý dostatečně kvalitní, a to o rozlišení 450×450 pixelů. Obě univerzity mají nyní v plánu zmenšit rozměry kamery – aktuálně je to téměř nepřenosný kus o metrovém průměru – a přijít na to, kde jinde by ještě tato kamera mohla najít své využití. V úvahu prý připadá její nasazení v úkonech, které nyní využívají laser (například laserová výroba komponent automobilů či výroba polovodičů).

Výzkum pracovníků Tokijské univerzity a Univerzity Keio byl publikován v nejnovějším vydání časopisu Nature Photonics, na publikaci upozornil server Phys.org.

nejrychlejší kamera na světěnejrychlejší kamera na světě | University of TokyoNejrychlejší kamera na světě. Dle hesla „kovářova kobyla“ tvůrci novinářům neposkytli příliš kvalitní snímek.

Nikon 1 V3 - nejrychlejší z rychlých bezzrcadlovek