Nejslavnější počítačoví maskoti

Zrod loga Firefoxu

Zrod loga Firefoxu Zdroj: Repro Zive.cz

Znáte kojota Wilbera? A co třeba elePHPant? Pak je tu samozřejmě ještě Bugdroid, Firefox a samozřejmě i nakousnuté jablko. Jakou historii a původ mají tito slavní počítačoví maskoti?

Svět počítačů a internetu dal veřejnosti hromadu světoznámých značek. Každý pozná Google, Apple, Microsoft, Samsung a další, nicméně pouze některé z těchto firem daly světu také svého maskota, který je často známější než jejich hlavní logo.

Až tedy budete rozjíždět svůj malý startup, přemýšlejte i o tom, může vám to totiž náramně pomoci. Krásným příkladem budiž Android, kterému zelený přátelský robůtek z marketingového hlediska určitě pomohl a dnes si už žije vlastním životem.

Příběh zeleného Androida

Než se ponořím do historie zelenkavého panáčka s tykadly, jen připomenu, že jeho elektronická barva v režimu RGB je #A4C639, u tisku se pak jedná o odstín s označením PMS 376C. Na rozdíl od registrovaného slova Android, s ním můžete relativně volně nakládat, Google jej totiž uvolnil komunitě pod svobodnou licencí Creative Commons Attribution, což v praxi znamená, že můžete postavičku libovolně modifikovat, můžete s ní i komerčně nakládat (třeba prodávat její gumové figurky), ale vždy byste měli uvést i původního autora, tedy Google.

AndroidAndroid | Repro Zive.czZákladní podoba Androidu je k dispozici pod licencí CC-BY

A právě zde, v Googlu, figurka také vznikla. Není to tedy produkt najaté reklamní agentury, ale produkt designérů z Mountain View, konkrétně Iriny Blokové, která byla v letech 2006 až 2009 součástí tamního marketingového týmu.

Google dal příležitost všem inženýrům, kteří mohli přispět svým nápadem, takže jedním z návrhů byla i malůvka jednoho z programátorů Androidu Dana Morrilla, která nedávno kolovala na internetu. Nakonec však zvítězil zdravý rozum a profesionální podoba od zmíněné Iriny Blokové.

Jeden z návrhů maskotu AndroidJeden z návrhů maskotu Android | Repro Zive.czJeden z kolekce děsivých návrhů Dana Morrilla vytvořených v Inkscape. Ty se v Googlu naštěstí neujaly (Zdroj: G+ profil Dana Morrilla)

Zelený robot, kterému se původně říkalo Bugdroid, spatřil světlo světa poprvé 5. listopadu 2007 a jeho kresba trvala pouhých pět minut. Dnes se robot Android tiskne na trička, hitem jsou gumové figurky a jejich sběratelské série a další drobnosti, které jen posilují původní značku.

Příběh nakousnutého jablka

Než se však objevil Android, příkladně fungující značkou byla jednoduchá malůvka s nakousnutým jablkem. Tento motiv se objevoval ve filmech a stal se symbolem ekonomického úspěchu firmy z Cupertina. Pokud byste podobný obrázek ukázali někomu na ulici, je docela pravděpodobné, že by ho dokázal identifikovat, aniž by u něj bylo cokoliv napsané.

Logo AppleLogo Apple | Repro Zive.czApple žádného maskota v pravém slova smyslu nemá, jeho jablko je však kategorie sama o sobě

Jablečná firma své jméno získala skutečně po jablku, Steve Jobs si totiž jako kalifornský volnomyšlenkář přivydělával v jablečném sadu. Tehdy si prý uvědomil, že jeho firma bude muset mít nějaký originální název a nakonec zvítězilo Jablko. Každý ho zná a firma se tak spíše prosadí, než kdyby měla tak nudné jméno jako třeba tehdejší Micro-soft, International Business Machines Corporation a další. Celý článek najdete na Živě.cz