Největší bitcoinová burza obnovuje provoz, nebezpečí prý již nehrozí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antana

Největší bitcoinové burze světa Bitstamp se po čtyřdenní odstávce podařilo zabezpečit výběry z osobních účtů svých uživatelů a obnovit tak provoz. Plný provoz opět spustila i burza BTC-e, na stejný krok se chystá také Mt. Gox.

„Po důkladných testech jsme obnovili plně automatizované zpracování výběrů bitcoinů,“ uvedla Bitstamp, která sídli ve Slovinsku.

Tokijská Mt. Gox dočasně zmrazila účty svých klientů. To jí umožní provést softwarové změny, které umožní spuštění plného provozu. Mt. Gox je mimo provoz už déle než týden.

Všechny tři burzy se potýkaly s útoky hackerů, kteří využili chybu systému ověřování transakcí. Chyba umožňuje hackerům měnit identifikační čísla transakcí ještě předtím, než jsou zaregistrována v blockchainu - databází všech transakcí provedených s bitcoiny. Systémy následně usoudí, že transakce se nezdařila a pokoušejí se ji opakovat.

Burzy zatím provádějí jen dočasné změny, po nichž bude následovat trvalá oprava. Podle nadace Bitcoin Foundation, která spravuje kryptografický kód, na nějž virtuální platidlo spoléhá, bude oprava k dispozici během příštího týdne. Nadace i burzy opakovaně ujišťují, že peněženkám jednotlivých uživatelů žádné nebezpečí nehrozí.

Vzpamatovává se také hodnota bitcoinu na burze. Poté, co během pátečního rána virtuální platidlo kleslo až na 561 dolarů, následoval jeho růst až na současných 632 dolarů za bitcoin. To je ale stále málo ve srovnání s cenou ze začátku prosince, kdy se bitcoin obchodoval téměř za 1150 dolarů.

Vývoj hodnoty bitcoinu vůči dolaru během posledního roku